Manlig vårdare brottade ner och spottade på 15-årig flicka 

Förra veckan kom beskedet att ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg stänger. Droppen blev när en manlig vårdare brutalt brottade ner en flicka på golvet och spottade på henne. Detta skedde efter en rad avslöjanden om övergrepp och missförhållanden. Vårdaren är nu polisanmäld.  

För sju veckor sedan placerades Katarinas autistiska dotter Johanna på Sis-hemmet Björkbacken. Eftersom Katarina bor i norra Sverige brukade hon och dottern prata i telefon varje kväll klockan sju. Men kvällen den 26 november kom inget samtal.  
– Jag ringde alla nummer till Björkbacken som jag hittade, men ingen svarade. Det kändes inte bra, jag förstod att något hade hänt.  

Först dagen efter får hon ett samtal från avdelningsföreståndaren som berättar att det skett en incident på onsdag natt. Johanna hade haft ångest och ville ut och gå i korridoren. Hon var övervakad av två manliga vårdare på grund av hög självmordsrisk. Efter ett tag tröttnade den ena vårdaren och sa att det fick vara nog. De hamnade i konflikt vilket ledde till att Johanna fick en panikångestattack. Hon blev då nedbrottad på golvet av den ena vårdaren som avslutade med att spotta på henne, medans den andra vårdaren tittade på, utan att ingripa.  
När Katarina väl får kontakt med dottern berättar hon samma sak. Johanna säger att hon är blåslagen och att hon hade svårt att få dagpersonalen att tro på henne morgonen efter. 
– Ingen brydde sig riktigt tills min dotter sa att det finns kameror i korridoren, ni kan själva se vad som hände. De tittade på filmen och såg att allt hon hade berättat stämde.  

När vi intervjuade Katarina innan händelsen med vårdaren, frågade vi hur hon kände inför att socialtjänsten placerat dottern på ett hem där allvarliga missförhållanden avslöjats. Hon svarade: 
– Jag fick en klump i magen, men försöker bilda mig en egen uppfattning. Det jobbar mest kvinnor på avdelningen där hon är, vilket gör att både hon och jag känner oss mer trygga.  

Att det fanns kvinnlig personal var viktigt eftersom ursprunget till Johanna problem var att hon som tolvåring fördes bort av en man som under ett dygn drogade ner och våldtog henne. Han fick två års fängelse och har avtjänat sitt straff, medan Johanna, fortfarande tre år efter händelsen, lider av svår psykisk ohälsa och inte har fått någon hjälp med att bearbeta sitt trauma.  

Vad tänker du nu om det som hänt på Björkbacken? 
– Socialtjänsten försäkrade mig om att det var ett bra hem som de bara hade positiv erfarenhet av. Jag kollade upp hemmet själv och såg hur många problem som rapporterats nyligen. En avdelning hade stängts ner och när jag frågade varför sa de att de hade haft en vattenläcka. När jag fick veta att 15 till 20 personer hade fått gå, sa de att det bara handlade om omfördelningar. ”Vi har förtroende”, sa socialen.  

Hur mår din dotter i dag? 
– Hon mår fruktansvärt dåligt, hon sitter instängd i ett rum på ett nytt hem, där det inte ens finns tv. Det är det sjunde hemmet på tre år. Hon ser inget slut och det har bara blivit värre. Hon vill vara hemma, hon vill fungera. Det är fruktansvärt att hon inte får någon hjälp.   

Johan Feldtmann är ställföreträdande chef på Björkbacken. Han säger att han inte vill kommentera händelsen eftersom det är en pågående process, men kan bekräfta att det finns ett personalärende angående personals agerande mot ungdom. 
– Vi har beklagat och bett flickan om ursäkt.  

Har ni polisanmält händelsen? 
– Vi kan bekräfta att vi polisanmält personals agerande vid ärendet ovan. 
Är det den här händelsen som lett till beslutet att stänga Björkbacken? 
– Det är en mängd faktorer som lett till det beslutet, men händelsen bidrog till det. 

Katarina och Johanna heter egentligen något annat.

Statlig tvångsvård 

På sin hemsida beskriver Statens institutionsstyrelse, Sis, sin vision: 

”Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. I samverkan med socialtjänsten ger vi ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Vården och behandlingen är jämlik och fri från diskriminering och utförs med god etik och hög kvalitet. Vårt arbete präglas av hög tillgänglighet och rättssäkerhet.”