Faktumförsäljare utsattes för misstänkt mordbrand

Två bränder inträffade i Sannaskogen utanför Karlstad lördag 1 februari. Tält totalförstördes och fyra personer utsattes för misstänkt mordbrand.
– Vi har inget kvar. Det enda vi har är pengar från två dagars försäljning av Faktum, säger Mariana Constantin, gift med Faktumförsäljare Eugen Constantin som nu vårdas på sjukhus för svåra brännskador. 

Det var vid 23-tiden på lördagskvällen den 1 februari som Mariana vaknade av att Eugen slet ut henne ur tältet och skrek att det brann. Utanför lågorna insåg Mariana, som har problem med hjärta och lever, att alla hennes mediciner och sjukvårdspapper var kvar i tältet. Eugen kastade sig in elden i ett försök att rädda dem ur lågorna. Han brännskadades på händer, armar och fötter.
– Han sa till mig att hämta polisen och gå ut mot gatan för att stoppa bilister och be om hjälp. Vi bodde i skogen nära Biltema vid vägen, berättar Mariana. 

När polisen kom och såg Eugens skador ringde de ambulansen som körde honom till sjukhuset i Karlstad. Därifrån transporterades han vidare till Uppsala Akademiska för operation och hudtransplantation. Mariana fördes till polisen för att redogöra för händelsen. Hon såg ingen brottsmisstänkt på platsen och berättar att de inte har blivit trakasserade förut. Vad som ska hända nu vet hon inte.

Eugen har en brorson, Georghe, som också är Faktumförsäljare och drabbad av den första av de två bränderna. Den skedde på dagtid samma lördag. Georghe och hans fru Ottilia bodde i ett tält i en annan del av skogen och kom tillbaka till en utbränd sovplats vid 18-tiden.
– Vi hade kläder, saker som vi samlat ihop för att ta med oss hem till barnen och några parfymer, säger Georghe som dagen efter fick ett samtal från sin faster Mariana som berättade vad som hänt dem under natten.  

Georghe och hans fru har på nytt slagit upp ett tält i skogen, medan Mariana erbjudits sovplats på det tillfälliga akutboendet Vintervärme i Karlstad. De har haft öppet i en månad och sedan starten har de haft hög beläggning. De tolv sovplatserna har varit fullbelagda och de har behövt bädda med extra madrasser.
– Vi hoppas kunna ha öppet fyra veckor till, men vi tar en vecka i taget eftersom alla som jobbar är volontärer, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen i Karlstad. 

Det finns inga andra tillfälliga boenden eller härbärgen i Karlstad. De senaste sex åren har Vintervärme haft olika lösningar för att vintertid hjälpa hemlösa. I år har Karlstad kommun försett dem med en gratis lokal. 

Många av de som bor på Vintervärme är EU-migranter som vanligtvis bor i tält.
– En egen slutsats är att fler hade kunnat drabbats av bränderna om de fortfarande hade bott i tältlägren, säger Marie Björklind. 

Kriminalinspektör Mathias Falknäs är en av utredarna till de rubricerade mordbränderna. Han bekräftar bilden av händelseförloppet.
– Vi har hört de drabbade och några vittnen och utredningen lever vidare, det är vad jag kan säga utan att gå in på vad som framkommit.

Något tidigare bråk eller problem kring tältlägren har inte förekommit vad polisen känner till, snarare har det varit ovanligt lugnt, och färre som bott i tältlägren på senare tid, uppger Mathias Falknäs.
– Några rasistiska tendenser har vi inte heller sett, och det är inte heller något som romerna själva säger sig ha reagerat på. 

Däremot, säger Mathias Falknäs, är det osannolikt att man skulle hitta till Georghes och Ottilias tältplats om man inte kände till var den låg. Det vore som att leta efter ”en nål i en höstack” säger kriminalinspektören. 

Att det brann i två tältläger under samma dag gör att polisen utreder båda händelserna som misstänkta mordbränder, trots att det i det ena fallet inte befann sig någon i tältet.

En före detta Faktumförsäljare i Karlstad, Florin, som nu arbetar på restaurang i Sälen, har tidigare berättat för Faktum om problem för den romska gruppen. Vid ett par tillfällen har romernas lägerplatser i Karlstad flyttats av kommunen då placeringarna ansetts störande. Mathias Falknäs känner till detta.
– Men där de bott nu har det inte varit några problem vad vi inom polisen känner till. Det finns inga tidigare händelser som kan kopplas till dessa brott i nuläget.