Faktum Novell

Bär du på en historia?
Var med i Faktum Novell 2024!

Vi söker nu berättelser till den femte upplagan. Din novell kan vara kort eller lång, men max 20 000 tecken (inkl blanksteg) och handla om precis vad som helst.

Deadline: 1 februari 2024. Därefter inleds urvalsprocessen tillsammans med en referensgrupp. I slutet av mars kontaktar vi de författare som valts ut för publicering.

Bidrag mejlas till faktumnovell@faktum.se (filformat: Word eller Pages). Endast ett bidrag per person.

 

100 sidor läsning – 100 spänn!

Bästa presenten till dig själv eller en vän.

Vill du hellre läsa den digitalt kan du köpa den här.

Författarna i Faktum Novell 2023

Michael Anton, Tobias Aspelin, Marie-Louise Ferrante-Bannera, Theodor Kallifatides, Milla Leskinen, Viveca Lärn, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Klara Segerson, Lars Sjöberg, Daniel Sjölin, Tora Wall, Valle Wigers och Nina Wähä. Illustrerade av Johan Nord.

Författarna i Faktum Novell 2022

Qaali Asad Cumar, Lisa Gidlöf, Bob Hansson, Ann Heberlein, Sonia Hussain, Susanna Höglund, Jens Lapidus, Åsa Moberg, Anita Rinkovec, Amanda Romare, Jan Samuelsson, Sandra Vilppala och Vera Worbin. Illustrerade av Studio Löfström.

Författarna i Faktum Novell 2021

Carola Ankarborg, Majgull Axelsson, Augustin Erba, Emelie Fischer, Gabriella Fäldt, Mirella Hetekivi, Thomas Jakobsson, Martin Joviken, Elis Monteverde Burrau, Eva Nour, Katarina Petersmo, Agneta Söderberg, Thomas Wennersten, Lina Wolff. Illustrerade av Miika Tuomivuo.

Författarna i Faktum Novell 2020

Fredrik Backman, Jihye Brissman, Cecilia Falkman, Solei Himmelvid, Lenarto, Johanna Lindahl, Kristian Lundberg, Annika Norlin, Kajsa Olofsson, Emila Palmén, Tone Schunnesson, Linda Skugge och Mija Åhlander. Illustrerade av Felica Fortes.

Faktum Novell 2023

Michael Anton

Bor i Skanör och har en badhytt på stranden som används som skrivarstuga. Finner stor glädje i historieberättande och har så gjort sedan gymnasieåren. Född 1960. Novellidén kom till efter ett Youtube-klipp om ”whale kayaking”.

Milla Leskinen

Psykolog som driver podden Bögbibblan om queer litteratur. Född 1988 och bor i Bredäng, Stockholm. Älskar att bada och njuter när hon lyckas vränga en mening rätt. Hennes novell är en mörk fantasi om ett parallellt liv, inspirerad av Sliding doors.

Lars Sjöberg

Började skriva under pandemin och debuterar med Faktum Novell. Född 1945, uppvuxen i Uppsala och har upplevt oräkneliga mirakler i sitt liv. Tror stenhårt på Den Helige Ande men har ingen religiös bakgrund. Faktumförsäljare, far och morfar som vill lämna något efter sig.

Nina Wähä

Uppvuxen i en stor familj i Stockholm. Född 1979. Debuterade med S som i ­syster (2007) och har sedan dess släppt ytterligare tre romaner. Nominerades till Augustpriset för Testamente (2019) och släppte senast kritiker­rosade Babetta. Är sångare i indiebandet Lacrosse.

Tobias Aspelin

Född i Lund men bor i Stockholm. Jobbar som ­skådespelare och gör dokumentärer för Sveriges Radio. Berättandet är det centrala ­oavsett om det sker via teater, film, radio eller litteratur. Idén till novellen föddes på en skrivarkurs förra sommaren en vecka efter hans pappas bortgång.

Viveca Lärn

Föddes i Göteborg 1944. Har skrivit drygt 60 böcker för både barn och vuxna under en 35-årig författargärning, fått mängder av utmärkelser, bland andra Astrid Lindgren-priset. Har dessutom gett namn åt en spårvagn. 

Daniel Sjölin

Författare och tidigare programledare i SVT. Bor i Stockholm, född 1977. Debuterade 2002 med romanen Oron bror och förärades Borås tidnings debutantpris. Första halvan i senaste romanen Underskottet (2022) är skriven utan bokstaven A.

Johan Nord

Hans ritande började med affischer och skivomslag till sina vänners band när han gick på musikhögskolan i Oslo. Då ­arbetade han mest med akvarell, men gick sedan över till att illustrera digitalt. Nu skapar han främst till tidningar och tidskrifter. Johans uttryck bottnar i ett surrealistiskt dagdrömmande, och tillsammans med vardagliga ting komponerar han sig fram till en bild. Född 1985, bor i Göteborg, hänger med sin familj och spelar trummor i bandet Hajk.

Se mer av Johans verk: johannord.com

Marie-Louise Ferrante-Bannera

Har skrivit hela livet men mer ­seriöst de senaste tre åren. Att skriva gör henne både ledsen och glad. Roligast blir det när hon får tid att befinna sig i en värld hon själv skapat. Är kriminolog och älskar true crime. Född 1995, bosatt i Haninge.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Stockholmare född 1980. Debuterade med Naturen 2009 och har även skrivit romanerna Rich Boy och De e ­kroniskt. I över tio år har hon hörts med Liv Strömquist i En varg söker sin pod. Ligger bakom serierna Juicebaren och Amningsrummet i SVT.

Tora Wall

Delar sin tid mellan Stockholm och Gotland. Född vintern 1974. Skriver för att hon älskar att läsa och vice versa. Föreläser om folklore, vilket tillsammans med intresset för forntid och textil inspirerade till hennes novell. Är för övrigt rymdnörd.

Theodor Kallifatides

Föddes 1938 i byn Molai på Peloponnesos i Grekland. Flyttade till Sverige 1964 där författarskapet etablerades för ett halvsekel sedan. Har gett ut ett trettiotal romaner, varit ordförande för Svenska PEN och prisats av såväl Sveriges kung som Greklands president.

Klara Segerson

Född 1974, bor i Järna utanför Stockholm och har ett ­sommarhus i skogen i Dalarna. Är utbildad skrivpedagog och lärare på folkhögskola i Södertälje. Idén till Adente Toft kom i samband med att hon sökte en inneboende och fascinerades över alla tankar som uppstod inför det.

Valle Wigers

Göteborgare född 1976 som läste Fantomerna av Klas Östergren och Förorternas Buddha av Hanif Kureishi som tonåring och insåg vad han ville göra. Debuterade 2013 med uppväxtskildringen God natt, oktober och fortsätter att skriva för att känna sig levande.

Faktum Novell 2022

Qaali Asad Cumar
Blod på mina händer

Född 2007 och går på högstadiet i Gävle. Skriver mestadels i skolan och inspireras av nyheter, musik och film. Språk är ett stort intresse, kan prata svenska, somaliska och engelska. Vill även lära sig spanska, italienska och arabiska.

Sonia Hussain
Fågelleken

Är mitt i en trettioårskris, bosatt i London och försöker nu färdig-ställa sitt första bokmanus. Skrev sagor som barn, bloggade som tonåring och blev senare krönikör och recensent. Hänger gärna på pubar i Hackney och jobbar med poddar på Spotify.

 

Anita Rinkovec
Dagbok 1984–1996

Pennan använder hon som en ventil mot livets mörker. Har skrivit dagbok så länge hon kan minnas, om de sexuella övergreppen, missbruken och barnen som gått bort före henne. Född 1943, säljer Faktum i Malmö sedan 2019 och trivs bättre med livet i dag, än någonsin tidigare.

Vera Worbin
Stället

Fick bokförbud som barn för att hon läste för mycket. Är nu 20+ och läser ännu mer. Studerar litteraturvetenskap och jobbar i en bokhandel i Göteborg. Stället är inspirerad av sommarlovens långa, svettiga arbetspass. Att skriva är ett sätt att andas.

Lisa Gidlöf
Andra skymningar

Bibliotekarie bosatt i Uppsala, född 1985. Började skriva skönlitterärt under gymnasietiden. Tidig inspiration var Lukas Moodysson. Debuterade med Flickan (2018) och i juni 2022 släpptes diktsamlingen Intill haren, inuti haren på Vendels förlag.

Susanna Höglund
Sigurd finns

Pluggar på Skrivarakademin i Stockholm. Sigurd finns är sprungen ur en uppgift i skolan. Studerandet på heltid ger inte mycket tid för annat än läsning, film och träning. Född 1988 och bästa vän med dvärgschnauzern Bosse.

Amanda Romare
Käglan

Född 1989, debuterade med hyllade Halva Malmö består av killar som dumpat mig (2021). Skriver på ett tv-manus baserat på boken, driver produktionsbolag och är en av grundarna av stiftelsen ”Den andra sidan” med fokus på att förhindra psykisk ohälsa hos unga. Har nu pojkvän.

Studio Lofstrom är signatur för illustratören Emma Löfström. Född 1981, boende i Stockholm, utbildad på Central Saint Martins college of Art i London. Gillar att arbeta med texter, berättande och scenografier och har nästan alltid roligt på jobbet. Ritar mest för hand med en blandning av tekniker som akvarell och blyerts, sätter därefter ihop kompositionerna och bearbetar bilderna digitalt. Har vid sidan om jobbet ett stort intresse för miljö, gillar att promenera i skog och mark, att gå på utställningar, konserter, teater och bio. Mycket parkhäng med barn, blir det också. Och thaiboxning!

Bob Hansson
Spela tommy

Född 1970 i Helsingborg, debuterade som 28-åring med diktsamlingen Heja världen! Dikter i urdur. Har länge programlett P1:s Allvarligt talat, en perfekt plattform för den underfundige estradpoeten. Har en son som heter Povel och deklarerar ofta för sent. 

Jens Lapidus
Minnet av Vinterviken

Född 1974 i Hägersten där också novellen utspelar sig. Advokat som blev en av landets mest framgångsrika författare med Snabba Cash (2006) som blivit både film och tv-serie. Kallar sin genre ”Stockholm noir” och inspireras språkligt av rappare och brats. 

Jan Samuelsson
Disco

Blev stockholmare efter Vattenfestivalen 1994 då tåget hem till Göteborg gick utan Jan. Ursprungligen från Jönköping, född 1965. Under en nattlig kisspaus på landet föddes idén till Disco. Har lekt med ord så länge han kan minnas och tillverkar även sånger. 

Ann Heberlein
Förförelse

Författare, filosof och teologie doktor i etik. Född 1970, har skrivit flera uppmärksammade verk sedan debuten Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (2008). Försörjer sig som kanslichef för Moderaterna, men lever för att skriva, läsa, laga mat och umgås med hundar och hästar.

Åsa Moberg
Livets slutskede

Journalist, översättare och författare. Född 1947 i Piteå, bor i Lerberget i Skåne. Debuterade med romanen Andra resan till Folkestone (1981) och har sedan dess släppt otaliga titlar. Senast De omöjliga (2020) om Sveriges 25-åriga psykiatrireform. Älskar Simone de Beauvoir! 

Sandra Vilppala
Satumaa

Född 1975, har gått från darriga tonårsdikter på 1990-talet till debut som barnboksförfattare 2022. Läser massor, pluggar litteraturvetenskap och har harvat på som låtskrivare och artist i många år. Har spelat in en duett med Stefan Sundström. Vill ge läsaren perspektiv på vad sorg är.

Faktum Novell 2021

Carola Ankarborg
»Morsans senaste«

Vårdbiträde på äldreboende i Gävle och redaktör och formgivare på tidskriften KLASS. Är 42 år och skriver för att stå ut. Har tidigare publicerat noveller och dikter i bland andra Provins och flera av Föreningen Arbetarskrivares antologier. 

Emelie Fischer
»Mitt skratt är Edvins«

Pluggar till bibliotekarie i Borås. Bor med sina två katter Zoe och Signy, samt en mängd secondhand böcker. I Mitt skratt är Edvins vill 28-åriga Emelie ge läsaren en karaktär som underhållning och väcka tankar kring hur märkligt det egna psyket kan te sig. 

Elis Monteverde Burrau
»Spindlar och smultron«

Författare och poet från Stockholm. Släppte som 24-åring sin första diktsamling och utsågs 2016 av Svenska Dagbladet till en av Sveriges viktigaste unga poeter. Romandebuterade 2018 med Karismasamhället och är nu aktuell med diktsamlingen 6 juni och solen. 

Lina Wolff
»Men jag då?«

Född 1973 och bosatt i Lund men tidigare i Italien och Spanien. Debuterade 2009 med Många människor dör som du och har sedan dess prisats för Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012), De polyglotta älskarna (2016) och Köttets tid (2019). 

Majgull Axelsson
»Ormögon«

74-åring som kallats Sveriges svar på Joyce Carol Oates och är översatt till ett tjugotal språk sedan debuten 1994 med Långt borta från Nifelheim. Augustprisad 1997 för Aprilhäxan och senast aktuell med Inställd resa till Sabarmati (2020). 

Mirella Hetekivi
»Fucking släpp ut mig«

27-åring från Göteborg som -tillägnar sin novell alla som delar upplevelsen av att tvingas överleva i ett kvävande skuggland. Som i panikångestens brand bara vill slippa upprepa orden »Fucking släpp ut mig« för döva öron. 

Katarina Petersmo
»Mitt lilla honungsbi«

Född 1978 och bor i Valbo utanför Gävle. Skrivandet började med dagbok och brevvänner, senare dikter, roman för unga vuxna och i höst släpps första novell-samlingen. Mitt lilla honungsbi kom till ur författarens lust att utmana sin prydhet. 

Eva Nour
»Giftsjön«

Svensk journalist som 2018 utkom med debutromanen De hemlösa katterna i Homs. En livsberättelse om den syriska fotografen och kärleken Sami, som hon i dag bor med i Paris. Skriver under pseudonym för att skydda sin partners familj. 

Augustin Erba
»Domedagen är här«

Journalist med förflutet på Sveriges Radio, numera på Dagens Nyheter, och författare till tre romaner, senast Snöstorm. Kommer med ny roman nästa år. Skrivit självutlämnande texter i flera antologier om relationen mellan barn och föräldrar. Född 1968.

Thomas Jakobsson
»Etthundra och en dagar«

Faktumförsäljare och författare av dikt- och fotoböcker, barnböcker och romaner. Född 1962 i Stockholm, men träffas numera i Göteborg där han hittat paradiset. Skriver som självterapi och bjuder alla som vill på en dikt när de köper Faktum.

Agneta Söderberg
»Att åka karusell«

Pensionär och passionerad fågelskådare boende i Solna men född i Göteborg 1947. Idén till Att åka karusell kom efter att hon läst om en kvinna som svarade på frågan om hon ångrade något i sitt liv. Svaret var just att det hade blivit för få karusellturer. 

Miika Tuomivuo
Illustratör

47-årig göteborgare som skapar med penna, papper och iPad. Tecknade Jimmie Åkesson som hötorgskonst-gråtande och blev viral. Har Hortons och är bipolär så han »har fullt upp med att vara sjuk och galen«. Gillar djur och promenader. 

Gabriella Fäldt
»Den sista middagen«

Föddes i Sydkorea för 40 år sedan. Har skrivit så länge hon minns och när hon inte konstruerar ord blir det middagar hemma i Jönköping. Har också gjort 100 gig på standup-scenen de senaste tre åren. 

Martin Joviken
»Grönt ljus«

Snart 30 och signerade för ett år sedan sitt första förstahandskontrakt. Har dock numera sömnbrist på grund av spårvagnar utanför sovrummet. Det väckte idén till Grönt ljus. Om dagarna digitaliserar han äldre skön-litteratur och umgås med 1800-talsförfattare.

Thomas Wennersten
»Walter Stenströms rädsla«

Bor på en gammal gård utanför Vänersborg. Född 1966 och har skrivit länge, men mest i tanken. Kåserier, bokrecensioner och noveller har det ändå blivit genom åren. Den här novellen skrevs utifrån en bild på en herre i en veckotidning.