Faktum

Faktum är Götalands gatutidning. Försäljarna köper tidningen för 50 kronor, säljer den för 100 och behåller mellanskillnaden. Att sälja Faktum är ett jobb, inte välgörenhet.

Jobb betyder mer än pengar. För vissa är försäljningen ett steg mot ett ordnat liv. För andra är det ett sätt att hålla sig flytande. Oavsett vilket så handlar tidningsförsäljningen för de flesta om mer än att bara tjäna kronor och ören – det innebär också att ta ansvar, planera sin vardag, skapa sig rutiner och ett socialt sammanhang. Vill du börja sälja Faktum?

Kom in och prata med oss i distributionen om du är intresserad!

Vår uppgift är också att skapa opinion kring hemlöshet och socialt utanförskap.

Alla legitimerade försäljare har en egen försäljningsplats och ska bära sin försäljarlegitimation väl synlig.

Om en försäljningsplats är ledig kan en legitimerad Faktumförsäljare vikariera på den tills ordinarie försäljare är tillbaka.

Vi finns i bland annat Göteborg, Borås, Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Växjö, Halmstad, Karlstad och Jönköping. Vårt mål är att erbjuda alla i socialt utanförskap i Götaland ett jobb.

Faktum arbetar för ett samhälle utan hemlöshet, fattigdom och utanförskap. Vi gör det genom att erbjuda människor hjälp till självhjälp. Att sälja gatutidning innebär att försäljaren skapar sig en inkomst, sysselsättning och ett socialt sammanhang. Faktums journalistik har hög kvalité och bevakar frågor som berör försäljarnas vardag.

Organisation

Faktum är en allmännyttig insamlingsstiftelse under länsstyrelsens tillsyn. Alla våra intäkter återinvesteras i verksamheten.

Chefredaktör, VD och ansvarig utgivare Sarah Britz

Styrelse

Styrelseordförande Peter Kronvall
Styrelseledamot 
Kerstin Renard
Styrelseledamot Ninni Jonzon
Styrelseledamot Daniel Åhman
Styrelseledamot Eva Andersson Jensen
Styrelseledamot Sarah Britz
Styrelseledamot Christian Jansson (Personalrepresentant)

 

Faktumjuristerna

Hos Faktum erbjuds juridisk rådgivning av juriststudenter i samarbete med MAQS Advokatbyrå, Hurtig and Partners och Fridh Advokatbyrå.

Faktumjuristerna erbjuder dig rådgivning och stöd med att exempelvis upprätta handlingar eller kontakta myndigheter. Rådgivningen finns i första hand för Faktumförsäljarna men är självklart till för alla som är hemlösa eller socialt utsatta.

Rådgivningen sker på onsdagar mellan klockan 13.00-15.00 (under vår- och hösttermin) i Faktums lokaler på Chapmans torg 1, Göteborg.

Kom i god tid och tänk också på att ta med alla dokument som kan vara bra för faktumjuristerna att ha om de ska kunna hjälpa dig med ditt problem.

Faktumjuristerna är juriststudenter som läst minst två terminer på juristprogrammet vid Göteborgs universitet. I och med rådgivningen får socialt utsatta en möjlighet till gratis rådgivning med juriststudenter som får en chans att öva sina kunskaper i praktiken.

Du som är intresserad av att bli Faktumjurist kan kontakta oss på faktumjuristerna@faktum.se så kontaktar vi dig inför nästa rekryteringstillfälle.