Starten

2001

Faktum grundas i Göteborg av Maria Hanseblad, Per Adolfsson, Emil Sernbo och Mario Prhat. De första försäljarna rekryteras på parkbänkar och utanför Systembolaget. I september kommer första numret ut. Inspirationen är gatutidningen Big Issue i Storbritannien och Situation Sthlm.

Fotbolls-VM

2004

Faktum arrangerade Fotbolls-VM för hemlösa i Göteborg. Spelen hålls på Götaplatsen mitt i city och är en stor publiksuccé. Tyvärr drar Faktum på sig mycket större kostnader än tänkt och hamnar i ekonomiskt obestånd. Vid en stödgala bjuds göteborgarna att rädda gatutidningsidén – och det gör de: Faktum överlever.

Publicistklubbens stora pris

2006

Faktum tilldelas, tillsammans med systertidningarna Situation Sthlm i huvudstaden och Aluma i Malmö, Publicistklubbens stora pris. Samma år blir Malin Kling chefredaktör efter Per Adolfsson.

Alla i socialt utanförskap

2007

Faktum avslöjar att kommunala bostadsbolag samarbetar med Säpo för att kartlägga hyresgäster. Från 2007 blir Faktums verksamhet öppen för alla i socialt utanförskap, man behövde inte längre vara hemlös för att bli försäljare. Detta sedan en del Faktumförsäljare får bostad, men fortfarande står långt från arbetsmarknaden. Allt fler EU-medborgare söker sig till Faktum när de behöver sysselsättning och inkomst.

Stormade

2008

Det stormar kring Faktum efter en namnpublicering av en socialsekretere vars beslut granskades.

Västkustfamiljen och Hells Angels

2010

Faktum avslöjade kopplingar mellan behandlingshemmet Västkustfamiljen och mc-gänget Hells Angels. Avslöjandet ledde till att både Socialstyrelsen och kriminalvården inledde utredningar av verksamheten och flera kommuner stoppade sina placeringar hos Västkustfamiljen. Faktum belönades med en Guldspade för Anna Wallenlind-Nuvungas granskning.

Faktum + Aluma = Sant

2011

Faktum förnyade sin redaktionella profil. Den granskande journalistiken kompletterades med kultur- sport- och nöjesjournalistik med örat mot gatan. Så hamnar till exempel vårt porträtt av Camilla Henemark på kvällstidningarnas löpsedlar. Ny chefredaktör blev Aaron Israelson, som tidigare varit chefredaktör på Nyheter24. I oktober samma år etablerades Faktum i Skåne i och med gatutidningen Aluma gick i konkurs.

Faktumindex

2012

Granskningen av fusket med rot-avdraget fick nationellt genomslag. Vi lanserade också Faktumindex – Sveriges första kartläggning utanförskapet i storstäderna. Under året var Faktum en av de tidskrifter som ökade sin läsarandel mest.

EU-migranter

2013

Faktums läsarframgångar fortsätter. Vi ökar vårt genomslag i media och tar stor plats i debatten om hemlösa EU-migranter. Med andra upplagan av vår kommungranskning, Faktumindex, får vi ännu starkare nationellt och lokalt genomslag i en rad utanförskapsfrågor och inte minst Göteborgs stad tar stort intryck av kritiken. Under året uppmärksammar till och med BBC Faktums granskningar av hemlöshetspolitiken i Göteborg. I Malmö skriver Sydsvenskan mycket om Faktums arbete med hemlösa EU-migranter och vi blir en allt starkare röst även i Skåne.

Psykbryt fick Guldspaden

2014

Faktum stärker sin grävande journalistik och Josephine Freje grävjobb om den svenska psykiatrin nomineras till en Guldspade. Även Anna Wallenlind Nuvunga nomineras till en Guldspade för sin granskning av företaget Allwin, som distribuerat dålig och olaglig mat till hemlösa. I tider av tidningsdöd sorterar branschsajter som Dagens Media och Resumé in Faktum i kategorin: ”Tidningar som går mot strömmen”. Den första Faktumgalan arrangeras på Stora teatern i Göteborg första Faktumplattan, Det ordnar sig, lanseras. Under hösten tar Åse Henell över vd-stolen efter Gustaf Rönneklev och i oktober lämnar Faktum Göteborg sina gamla, luggslitna lokaler på Stampgatan för att flytta på Chapmans torg i Majorna. Även Malmökontoret byter adress till Bredgatan.

After Work

2015

Aaron Israelson är en stark röst i tiggeridebatten. Faktum tar ställning mot förslaget om ett tiggeriförbud. Under hösten då Sverige tog emot många av de flyktingar som flytt över Medelhavet publiceras Elin Ericssons och Valeria Helanders reportage “Lotteri med livet som insats” om Migrationsverket som använder sig av tolkar som inte håller måttet och om tolkförmedlingar som tjänar stora pengar utan att leverera tjänster med kvalitet. Den sista augusti blir Sarah Britz ny chefredaktör. Årets kalender After Work skildrar vad Faktumförsäljarna gör efter jobbet får stor uppmarksamhet.

Guldspaden för Lotteri med livet som insats

2016

Faktumgalan bjuder på ett fullsatt Stora teatern där bland andra Joel Alme, Linnea Henriksson och Emil Jensen uppträdde och ett antal priser till utanförskapets hjältar delades ut. Niklas Strömstedt tar emot pris som årets scendrag och avslutade med att spela Lyckolandet. Faktumplattan släpps och får fyra fyrar av fem i Göteborgs-Posten. Och i samband med Grävseminariet i Göteborg belönas Valeria Helander och Elin Eriksson med Guldspaden för “Lotteri med livet som insats”. Faktums tredje spade på fem år. Orvesto räckviddssiffror i juni visar att Faktum än en gång går mot strömmen i magasinsvärden och ökar. Nu når vi 144 000 läsare. 

Kärleksmagasinet

2017

Faktumgalan instiftar ett nytt pris: Årets integration där prissumman, 100 000 kronor, skänks av Otto och Charlotte Mannheimers fond. Priset gick till nätrörelsen #jagärhär som aktivt jobbar mot hat på Facebook. I mars tillträder Faktums nye vd Peter Kronvall. I juni nominerades Faktum i tre redaktionella klasser i INSP, International Network of Street Papers, årliga tävling. Bästa design, Bästa gräv samt Årets bild.

Johan Frisks gräv om att allt fler våldtäktsutredningar läggs ned får stor uppmärksamhet i media, likaså Malin Claussons porträtt av Miriam Bryant där hon berättade om sin ADHD-utredning. I augusti valdes Faktums chefredaktör Sarah Britz in som ledamot i styrelsen för INSP. I september släpps Kärleksmagasinet.

#metoo

2018

Tarana Burke är årets första profil, hon skapade #metoo-rörelsen och Faktums reporter Sandra Pandevski intervjuade henne i New York. Reportaget uppmärksammades stort, även internationellt. Faktumgalan flyttade in på Stadsteatern och Petrina Solange och Peter Apelgren leder den. För första gången visas galan på storskärm på Götaplatsen där Göteborgs kockelit serverar soppa till förmån för försäljarfonden. Johan Frisk nomineras till Guldspaden för sina reportage om falska fakturor. Valextra och Faktum Kids är årets stora framgångsrika extrautgåvor och kampanjer.

Nummer 200

2019

Faktumgalan hålls även detta år på Stadsteatern och leds av Ina Lundström och Thomas von Brömssen. I maj släpps jubileumsnumret, #200, och vi stör och berör med ett reportage om tatueringar. Linda Skugge är ny krönikör och under hösten hänger vi på härbärgen, i parker och under broar i Göteborg, Malmö och Helsingborg för ett reportage som ska ta formen av en julsaga: Hilton för Hemlösa. Den läses in på Storytel av skådespelaren Mattias Nordkvist. Vi gräver detta år också upp den dolda sexhandeln inom thaimassagen och porträtterar en heligt förbannad ärkebiskop, Antje Jackelén.

Pandemi

2020

Trots att pandemin drog över Sverige och världen så fortsätter Faktum att distribueras till försäljarna. Vi anpassar kontoren efter riktlinjer och rekommendationer, personal som kan jobbar hemma. Efter ett tapp i försäljningen i början av året så kommer vi igen starkt under hösten. I juni släpps Faktum Novell och den blir en succé. Johan Frisk fortsätter att granska Bitcoinbedragarna och Faktum citeras i annan media.

Pandemin fortsätter

2021

Kontoren i Göteborg, Karlstad, Helsingborg och Malmö hålls öppna, med anpassningar.

I maj får Faktums försäljare sina första vaccinationssprutor mot Covid-19 på Faktums kontor i Göteborg. Sahlgrenska universitetssjukhuset har mobiliserat ett rörligt vaccinationsteam där Faktum, Stadsmissionen och Räddningsmissionen är pilotverksamheter. Totalt vaccineras över 1 000 personer som lever i utanförskap i Göteborg och ett femtontal andra organisationer engageras. Även andra sprutan kan tas i köket på Faktum och något svenskt medborgarskap behövs inte.

Läget är tufft för gatutidningarna i världen där länder stänger ned och gatorna töms. Faktum håller i, försäljningen rullar vidare.

Andra upplagan av Faktum Novell släpps med bidrag från bland andra prisade författaren Majgull Axelsson och Faktums försäljare Tomas Jakobsson som båda engageras till välbesökt och streamat seminarium på Bokmässan. Faktum Novell säljer slut, över 10 000 exemplar och vinner Guld i Svenska Designpriset.

I oktober fyller vi 20 år. Jubileumsbilagan säljs på gatan där vi blickar in i framtidens hemlöshet, granskar mordet på akutboendet Nya Tillfället och försäljaren Loredana berättar hur det är att ha sålt Faktum i halva sitt liv.

Faktum granskar tiggarnas situation i Sverige och berättar om Vera som tvingades att tigga och utnyttjades grovt på Göteborgs gator samtidigt som tiggeridebatten rasade över hennes huvud. En granskning som fortsatte med att kartlägga barn som tigger i Sverige. Vi skriver om knarket på Snapchat och Faktumförsäljare som utnyttjats i en ljusskygg swishkampanj.

Chefredaktör Sarah Britz väljs till vice ordförande i INSP, International network of Streetpapers.

Fördjupade granskningar

2022

I februari tas de flesta åtgärder mot Covid-19 bort av Folkhälsomyndigheten. Ryssland invaderar Ukraina och vi skriver om flyktingkris i Europa och Faktum publicerar ett stort reportage från Kongo där flickor systematiskt utsätts för ofattbart grymt sexuellt våld som ett led i det ständigt pågående inbördeskriget där.

Vårt reportage nomineras senare till både Röda Korsets Journalistpris och Wendelapriset.

Det är valår. Faktum gör en stor granskning av Bostad först – vad vill politikerna? Bostad först är en evidensbaserad metod, den bästa för att bekämpa hemlöshet.

Faktum blir finalister i SEB Next Awards i kategori Community och det granskade reportaget ”Flickorna som tvingas tigga” av Anna Wallenlind Nuvunga och Johan Frisk nomineras till årets gräv i kategorin svenska tidskrifter.

Faktum tilldelas ett internationellt fotopris vid INSP:s konferens i Milano. Bästa bild blir Per Englunds foto på Dagny 109 år och hennes bästa vän Kerstin, 89.

Vi publicerar ett flertal artiklar om hemlöshetskarusellen i Göteborg där Faktum kartlägger de oönskade som valsar runt i systemet, hamnar på spärrlistor, avvisas och portas och aldrig får hjälp med sin samsjuklighet.

Efter Faktums granskning stängs akutboendet Nya Tillfället.

I september avgår Peter Kronvall som vd och Sarah Britz tar över i en ny roll som publisher. Peter Kronvall övertar ordföranderollen i Faktums styrelse.

Försäljningen på gatan går något ned i volym men Faktum Novell är en eftertraktad läsning. Årets kalender ”Jag bär på en historia” uppmärksammas och tycks om av både försäljare och kunderna på gatan.