Kommun anklagas för avtal med kristen "sekt"

Det gamla akutboendet var utom kontroll och lades ner. Det nya har skapat politisk splittring och skarp kritik. Vänersborgs kommun anklagas för att ha satt hemlösa i händerna på ett frireligiöst par som avvisar efter eget tycke.

Dan Nyberg, (S)Det gamla akutboendet var utom kontroll och lades ner. Det nya har skapat politisk splittring och skarp kritik. Vänersborgs kommun anklagas för att ha skrivit avtal med en ideell förening som portar hemlösa efter eget tycke.
Socialnämndens ordförande, Dan Nyberg (S), förklarar att kommunen lade ner sitt eget akutboende för att de inte hade kompetens nog.
– Beslutet föregicks av polisingripanden, förstörelse och väldiga störningar bland de boende. Vi fick ta hjälp av vaktbolag men till slut bedömde vi situationen som ohållbar. Vi kunde inte hantera den.

Året var 2021 och samma år kontaktades socialnämndens politiker och socialförvaltningen i Vänersborg av en förening kallad Sonrise, driven av paret Madeleine och Jan Thorvaldsson.
På kristen grund önskade de starta ett nytt akutboende för kommunens hemlösa. Med Sonrise tecknades ett så kallat IOP-avtal, ett ”idéburet offentligt partnerskap” vilket gav föreningen möjlighet att från och med våren 2023 driva en akutlogi bekostad av Vänersborgs kommun. Sonrise uppdrag är att möta hemlösas fysiska behov som mat, kläder, tvätt och övernattning. Utöver det erbjuder föreningen de hemlösa social gemenskap och ”genom samtal vägledning” till ökad livskvalitet.
– Vi var positiva till det nya boendet i början. Men upptäckte snart att det var ett humördrivet ledarskap, säger en tidigare volontär till Faktum.

Hen beskriver dagliga kroppvisiteringar, nyckfulla beslut om långvariga portningar av behövande som inte uppträtt önskvärt, och nytillkomna regler från dag till dag.
– Framför du kritik eller har, i Sonrise ögon, ett dåligt uppförande så åker du ut. Många gånger utan att begripa vad du har gjort för fel.

Kritiken omfattar också att det inte skrivs några incidentrapporter. En sådan kunde annars ha handlat om en ung kvinna som i vintras portades i fyra veckor från boendet och tillbringade nätterna i ett vindskydd vid en kommunal grillplats. Något som lokala medier uppmärksammat. Portning har även skett på personalsidan, uppger en annan före detta volontär som efter en tids ideellt arbete på Sonrise via sms fick veta att hen inte ”passade in”.
– När jag frågade varför sa de ”vi tror inte att svaret kommer att ge dig någonting”.

Ida Hildingsson, (V)En annan volontär berättar om udda metoder vid rekrytering av personal. Volontären sökte en ledig tjänst och uppger att vid beskedet att tjänsten gått till en annan sökande så hänvisade arbetsgivaren till Jesus, som hade rådfrågats.Volontärer har också uppgett att boende som avstår från de organiserade bönemötena får sämre bemötande än de som deltar. Trots kritiken förlängdes IOP-avtalet med kommunen i februari 2025 på obestämd tid. Ett par politiker i socialnämnden har dock redan från start ifrågasatt avtalet med Sonrise. Ida Hildingsson (V), har bland annat ställt sig frågande till föreningens inställning till HBTQI, som hon inte uppfattat går i linje med kommunens värdegrund.
– Vi har också frågat vilken kristen grund som föreningen står på. De verkar drivas av någon egen sorts övertygelse, säger Ida Hildingsson.

Tillsammans med Göran Svensson (MBP, Medborgarpartiet) yrkade hon i december 2024 att Sonrise vid en förlängning måste börja redovisa antalet ”portningar” och avvisningar, upprätta incidentrapporter och föra social dokumentation över händelser som ligger till grund för avvisningar samt upprätta tydligare regler och riktlinjer för sådana beslut.
– Transparens och kvalitetssäkring är viktigt, eftersom vi politiker bär det yttersta ansvaret. Vi kan inte ha invånare som tvingas sova under ett vindskydd i minusgrader i veckor, konstaterar Ida Hildingsson. V och MBP framhöll också i sitt yrkande att IOP-avtalet borde ha ett slutdatum för att kunna utvärderas igen samt att den av kommunen avlönade personalen på boendet bör anställas av kommunen, inte av Sonrise.

Yrkandet avslogs.

På föreningens hemsida står att boendet drivs ”helt ideellt”. Men utöver IOP-avtalet, som i dag omfattar totalt fyra tjänster och lokal, bekostade med skattebetalarnas pengar, fakturerar Sonrise andra kommuner. Till exempel har socialförvaltningen i Trollhättan under perioden oktober 2024 till maj 2025 bokat uppskattningsvis 430 nätter på Sonrise, till en kostnad om cirka 300 000 kronor. Vi tre tillfällen under våren 2025 har även Uddevalla kommun gjort placeringar på Sonrise för 1 500 kronor per dygn.
– Siffrorna förvånar mig. I socialnämnden fick vi höra att det bara gällde enstaka nätter. Intäkterna från andra kommuner borde återföras till förvaltningens redan pressade budget, säger Ida Hildingsson.

Det gör de inte. Kristina Wallstedt, kvalitetschef på Socialförvaltningen i Vänersborgs kommun bekräftar skriftligen till Faktum att pengarna från andra kommuners placeringar går till Sonrise, ”enligt överenskommelse”. Överenskommelsen framgår inte av IOP-avtalets skrivning. I övrigt är avtalet är tydligt: målgruppen är hemlösa i Vänersborg och boendet är inte avsett för vinstdrivande verksamhet eller försäljning av platser till andra kommuner. Fakturorna från Sonrise väcker fler frågetecken. Föreningen har sedan juli 2023 varken F-skattsedel eller momsregistrering. Enligt Skatteverket kan dock en förening som fakturerar kommuner för placeringar räknas som näringsidkare om det är en stadigvarande eller hotell-liknande uthyrning, det vill säga omfatta mat och husrum.

Fler exempel på intäkter till föreningen som inte omfattas av IOP-avtalet är att boendets övervåning sommaren 2024 hyrdes ut till betalande gäster, officiellt deltagare i en kristen konferens, kallad New Wine. Övervåningen beboddes då av bland andra betalande barnfamiljer. Något som socialnämnden fick kännedom om först i efterhand.
Marcus Göthberg, undersköterska med mångårigt engagemang för hemlösa i Vänersborg var initialt positiv till Sonrise. I dag är han så kritisk att han släppt allt engagemang. Ansvaret för den i hans tycke undermåliga hanteringen av hemlösa lägger han på kommunen.
– Jag tror att paret Thorvaldsson har goda avsikter. Problemet är att Vänersborgs kommun är fullständigt okunniga och ointresserade av hemlöshetsfrågan. De vill bara bli av med problemet och har skrivit ett avtal med en sekt som inte välkomnar alla, säger Marcus Göthberg. Kommunens ointresse visar sig i svaret på den många gånger framförda kritiken, menar han.
– Du får nämligen inget svar. Bara ett konstaterande att nu finns ett boende och att man är nöjd med det.

Madeleine ThorvaldssonNär Faktum ringer upp Madeleine Thorvaldsson avfärdar hon den samlade kritiken som ”förtal”.
– Lägg av, säger hon. Därefter efterfrågar hon vilka Faktums uppgiftslämnare är, ett brott mot efterforskningsförbudet, men det påpekandet tillbakavisar hon med orden ”jag kan lagen”. Gällande de kritiserade portningarna säger Thorvaldsson sedan att endast människor som bryter mot lagen eller reglerna avvisas.

Vilken typ av lagbrott rör det sig om?
– Hot, droger och knivar på rummet. Det är för att skydda de boende som vi avvisar och det känns alltid tungt att behöva göra det.

Sonrise avtal med kommunen ger i dag utrymme för två heltidsanställda, samt två som går på lönebidrag. En av de heltidsanställda är Madeleine Thorvaldsson själv.
– Jag är anställd för att hålla ihop det hela, men min man är pensionär och jobbar volontärt.

När det gäller bönemöten säger Madeleine Thorvaldsson att de alltid varit frivilliga.
– Men vi har slutat med dem nu, lägger hon till och avslutar samtalet med att uttrycka sorg över att bli ifrågasatt.

2022 gav Madeleine Thorvaldsson ut en bok på eget förlag, Stefanus, med titeln Fri – på riktigt. Boken vill visa hur vi kan bli ”transparenta och fria, både som individer och församling” och guidar läsaren att följa Jesus. Den handlar också om ledarskap och hur du kan möta människor med missbruksproblematik. Boken innehåller inga referenser annat än till Sonrise, som en kristen ideell organisation som vill vara ”Jesu händer och fötter”.

Madeleine Thorvaldsson bekräftar för Faktum att Sonrise inte tillhör någon församling. I sin bok skriver hon att hon blev frälst 1999 och sedan dess brinner för att Guds rike ska växa. Den religiösa ambitionen intresserar dock inte Vänersborgs socialnämnds ordförande:
– Det bryr vi oss inte om. Vi är enormt glada över den ordning vi har i dag och är nöjda med de muntliga rapporter vi får från Sonrise, säger Dan Nyberg (S).

Kritiken från dem med erfarenhet av Sonrise avfärdar han med att den bottnar i avundsjuka.
– Jag vet precis vilka de är och att de drivs av eget intresse.

Ida Hildingsson har en annan bild av situationen.
– Flera har uppgett att de lämnat Sonrise med hänvisning till beslut och bemötande samt frireligiösa inslag som de inte känt sig bekväma med. Att ignorera all kritik är att undvika ansvaret för de socialt utsatta.

Några dagar efter Faktums samtal med Madeleine Thorvaldsson stänger föreningens hemsida ner. I ett inlägg på Facebook den 8 juli skriver Sonrise: ”… och våra mailadresser gick tydligen på semester denna vecka.”