
Danskt frikort till Sverige?
Text Nanna Stenhede Foto Nanna Stenhede
Utsatta med försörjningsstöd ges inget incitament att börja arbeta när extra inkomster dras av från stödet. Danmark har tagit fram en lösning som nu diskuteras i Sverige.
– Det är lagen för hemlösa, säger Iben Nova Rask, tidigare projektledare för Socialt Frikort Vesterbro.
I Danmark kan personer som lever i hemlöshet, med missbruk, nyligen blivit drogfria eller lider av psykisk ohälsa ansöka om ett så kallat ”socialt frikort”. Med frikortet får de tjäna upp till 42 766 danska kronor skattefritt per år, utan att det påverkar deras försörjningsstöd.
Vid ett seminarium i Sveriges riksdag diskuterades nyligen möjligheten att införa en svensk motsvarighet. Talade gjorde Iben Nova Rask, som har ägnat stor del av sitt yrkesliv åt frågan. Nu arbetar hon med att skapa jobbtillfällen för frikortsinnehavare på bostadsbolaget fsb. Hon ser frikortet som ett verktyg för jämställdhet och en möjlighet för utsatta personer att ta steget in i samhället.
– Frikortet kommer inte att garantera dig en bostad. Det kommer inte att få dig att bli drogfri, men du får en tilltro till dig själv när du får lön för ett arbete du gör. Det gör att du kan ta tag i dina problem och ta vara på möjligheter som kan förändra ditt liv.
Projektet startades 2019 och är efter en testperiod permanentat i hela Danmark sedan 1 januari 2025. Flera andra länder i Europa, som England och Norge, har liknande system.
Men i Sverige ser det annorlunda ut. Här dras alla inkomster, även små belopp, av från försörjningsstödet. Något som Faktum tidigare har belyst i tidigare granskningar.
Att inte få behålla sin lön gör att incitamentet att ge sig ut i arbetslivet minskar. Något föreningen Street Minds erfarit. De startade en verksamhet för att hjälpa hemlösa att komma ut i arbetslivet genom uppdrag som till exempel att agera guide vid stadsvandringar.
– Det var fantastiskt, människor som inte arbetat på mer än tio år kunde tjäna en tusenlapp för att leda en vandring, säger Fredrik Bergman, talesperson för Street Minds.
Men glädjen över en liten lön blev inte lång. De med försörjningsstöd fick inte behålla en krona för sitt arbete. Med det försvann också motivationen att arbeta.
I nuläget har Sverige en modell som kallas jobbstimulans, vilket innebär att den som gått på försörjningsstöd ett visst antal månader får behålla 25 procent av en inkomst från lönearbete. Med Fredrik Bergman anser inte att det är tillräckligt för att behålla arbetsmotivationen.
Terese Lundberg levde i 13 år som hemlös. Under den tiden hade hon flera olika timanställningar. Sällan fick hon behålla sina pengar eftersom hon fick försörjningsstöd samtidigt. Att fler skulle motiveras till arbete om de fick behålla hela lönen är hon övertygad om.
– Bara att ringa sin mamma och säga att jag har varit och jobbat i dag är jättestort, säger Terese Lundberg.
Fröet kring frikortet har precis såtts i Sveriges riksdag. Riksdagsledamöter från Miljöpartiet och Centerpartiet, har meddelat att de ska lämna in motioner till sina respektive partier och uppmanar fler att lyfta frågan.
Marcus Knutagård, professor inom socialt arbete vid Malmö Universitet ser liknande fördelar som med den nyligen införda metoden Bostad först som visat sig framgångsrik och ser positivt på ett svenskt frikort.
– Det finns en föreställning om att hemlöshet är ett val, men det stämmer inte. Politiskt väljer vi att behålla hemlösa på gatan. Vi kan välja att utrota fattigdom och hemlöshet, det är egentligen enkelt, det som behövs är pengar och idéer, säger Marcus Knutagård.