Maria Constantin

Faktumförsäljare #1405 i Malmö. Kallas »Maria på Möllan«.

»Jag föddes i staden Bocsa i Rumänien. I dag är jag 63 år och mitt liv har varit svårt. När jag var 13 år bestämde mina föräldrar att jag skulle gifta mig. Så ser traditionen ut, men jag var ju bara ett barn, lekte med dockor och gick i skolan. Det fick jag snabbt sluta med.

Min man var 17 år. Några månader innan jag fyllde 14 år föddes min första son.I dag har jag sex barnbarn! De är mellan 15 och 24 år. Min man kom till Sverige för ungefär tio år sedan, jag kom efter några år senare. Men det var inget bra äktenskap. Han drack och slog mig. Jag ville skilja mig men det kan man egentligen inte göra, en kvinna ska stå ut, vad som än händer. Så är det. Men jag skilde mig ändå. När jag kom hit pantade jag burkar och tiggde, det var förnedrande. När jag började sälja Faktum fick jag respekt för mig själv och jag respekteras också av mina kunder. Min man kom ibland till min försäljningsplats och var aggressiv, han ville att jag skulle komma tillbaka till honom. Att det skulle bli som förr. Men jag vet att han inte har ändrat på sig. Förut var jag rädd när han sökte upp mig, men det är jag inte längre. Jag säger ›jag ringer inte polisen, men se dig omkring – det finns många människor här som kan göra det om du gör mig illa‹.

I vanliga fall säljer jag varje dag, utom söndagar. Nu är jag väldigt orolig, för corona. Jag har handskar, munskydd och speciella glasögon för att inte bli smittad och bli sjuk i covid-19. Jag hyr ett rum i en lägenhet och min hyresvärdinna är också orolig att jag ska smitta ned henne och hennes barn. Det är så jobbigt, jag måste ju träffa folk för att sälja Faktum. Ibland har jag inte sålt på 14 dagar, jag tar pauser när det blir för jobbigt. Men det påverkar min ekonomi. Jag lever på att sälja Faktum, jag har ingen annan inkomst. Att gå till socialen och be om hjälp vill jag inte. Något annat jobb kommer jag inte att få på grund av min ålder och för att jag inte pratar jättebra svenska.
Faktum betyder glädje för mig. Och självrespekt. Det är mitt jobb.«

Försäljarplats: Ica på Södra Förstadsgatan i Malmö.

Mariapamollan

Här säljer Maria.