NY FAKTUM – UTE NU!

INTERVJUN. Han gillar att sova mycket, ändå har han hunnit med mer än de flesta skådespelare i sin internationella karriär. Faktum fångade David Dencik i Stockholm och Köpenhamn för ett samtal om hans dubbla liv.

FAKTUM GRANSKAR. Sommartid sjuder det av liv på västkusten. Vintertid kan du höra en knappnål falla på gatorna. En ny kartläggning visar att en majoritet av husägarna i tre populära orter är folkbokförda i andra kommuner, medan de som bor där året runt drabbas av en pressad bostadsmarknad, minskande skatteintäkter och hög medelålder.

SARAH BRITZ om bland annat de civila kontrollanterna på spårvagnarna i Göteborg: ”Jag var inte nog snabb med att visa min digitala biljett så hon höjde rösten och sa samma sak igen.”

PANELEN svarar på frågan ”Var ska du bo i sommar?” och svaren skiljer sig åt: Segelbåt, tält och van.

Skrönika av Faktumförsäljare Lenarto: ”Visst är jag glad över att leva i vår tid med internet och allt, men ibland när jag ser någon gammal film söker sig min blick till bakgrunden, till dom, där de hänger på en vägg, inramade och helt fantastiska. Tavlorna.”

PÅ GÅNG. Vissa går på både sin första och sista festival redan i tonåren. Andra, som Mimmo Radestedt Westlund, kan inte få nog. Med metervis av armband i bakfickan är han kanske en av Sveriges största festivalkännare.

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJAREN Dobrinka som säljer Faktum i Kungsbacka: ”Varje dag, hela sommaren, ska jag sälja Faktum och även Faktum Novell. Nu när det är sol och varmt tycker jag om att köpa en kaffe, sitta vid vattnet i Stenungssund eller Eriksberg och ringa videosamtal till barnen i Bulgarien.”

UTBLICK. Med en inflation på 276 procent rasar Argentina ner i en utförsbacke där fattigdom och hemlöshet ökar snabbt. Tyska gatutidningen Trott-war rapporterar om livet i ett samhälle där den nationella valutan är värdelös.

SIGNERAT av månadens krönikör Kajsa Bergström Feiff som är llustratör, formgivare, rökare, göteborgare och skriver om Karens: ”De beter sig som svin och strösslar rasistiska och funkofoba tillmälen över folk som förmodligen aldrig gjort dem något ont.”

Och missa inte fördomsserien Feltänkt av Yvette Gusfavsson, Månadens köpare, Min lista med midsommarens måsten enligt Edward Blom och Kulturrutan med våra bästa lyssna-, läs- och tittatips! 

En perfekt gåva att ta med till midsommarfesten – Köp på gatan eller faktumbutiken.se