Clas Närman

Clas Närman, 35 år // Försäljarnr #2671 // Säljer på olika platser i Göteborg, bland andra köpcentrum 421 i Högsbo och i Bäckebol // Drömmer om att resa och vara fri

”Jag kommer från Karlstad, men har bott i Göteborg i en och en halv månad. Det var en ren impuls att jag kom hit. Nu försöker jag hitta lite olika jobb, letar på arbetsförmedlingen och Facebook. För ett tag sedan tvättade jag däck på en däckverkstad. Just nu är det mest Faktum. Förut sålde jag i Karlstad. Jag började för några år sedan och har sålt lite till och från. Det är ganska kul, man får sköta sig själv. Och så är det roligt att träffa folk. Jag vill tacka alla mina köpare.

Jag bor lite här och där, exakt var är hemligt. För ungefär ett år sedan hyrde jag en lägenhet som jag hittade via Facebook. Men hyran var för dyr så jag sa upp den. 
Jag är 86:a, så jag är väl 35 år, fyllde den 14 maj. Brukar fira min födelsedag med familjen i Karlstad. Jag har två föräldrar och tre bröder. Två äldre och en yngre. Vi har ganska bra kontakt. 

Jag gick på grundskolan i Värmland och halva gymnasiet på Tjörn, på Sjöfartsgymnasiet. Tyckte att det lät roligt och en av mina kompisar skulle också börja där. Jag hade kunnat tänka mig att bli sjöman, men var skoltrött så jag slutade efter halva tiden. Jag ångrar att jag inte gick klart, för det skulle vara skönt att ha gymnasiet. Fast jag vet inte hur mycket det hade hjälpt mig, men jag hade haft det på papper i alla fall. 

Jag drömmer om frihet, att styra över mitt eget liv. Det skulle också vara intressant att resa, för några år sedan var jag i Spanien. Där jobbade jag som telefonförsäljare och bodde på Las Ramblas i Barcelona. Jag fick sluta på jobbet efter några månader för att det inte gick så bra. Men det är en fin stad, fint väder, många parker och palmer. 

Under dagarna säljer jag lite till tidningar, åker spårvagn och ser mig om i Göteborg. Om kvällarna brukar jag titta på tv-serien The Flash, den handlar om en superhjälte som är snabb som attan. Jag försöker röra på mig också, jag mår bra av det. Tror att alla skulle må bra av det. Och så äter jag broccoli. Det är inte så gott, men jag försöker. Ibland äter jag den rå men det godaste är att tillaga. 

I sommar ska jag sälja Faktum och sen kanske åka till Riga. Jag har aldrig varit där innan, men hittade en annons om ett kundservicejobb. Så jag kom fram till att jag åker dit, men jag kanske ändrar mig. Jag får många impulser. De har gjort att jag hamnar lite här och var. Det är både bra och dåligt. Men det är som det är. Saker löser sig.«