Mischa

Micha 63 år // Försäljarnummer 13 // Säljer på Öckerö och Hönö, Göteborg // Är nykter sedan sex månader och drömmer om att bli öbo. 

”Jag har sålt Faktum i 20 år. Det var en kompis som sa att jag skulle passa in här. Så jag satte i gång. Sålde på Centralen och vid Systembolaget i Kållered. Jag fick så mycket pengar då va! Hade 8 000 hemma i byrålådan. Innan hade jag haft olika industri- och byggjobb, men det gick inte så bra eftersom jag söp. Alkoholen har varit boven i dramat sedan tonåren. Men nu är jag nykter sedan sex månader. Det är det längsta jag varit nykter på många år, eller till och med någonsin. Jag vet inte riktigt. Minnet har kraschat av de strokeanfall jag fått. Senast var för ett år sedan. Det slog på minnet och balansen. Fick yrsel och högersidan slogs ut. Fysisk aktivitet har gjort det bättre. Nu kör jag enkla övningar på bussen när jag åker från lägenheten i Kviberg till Hönö. Sitter längst fram med mina gummiband. Det känns behagligare än att gå på gymmet, för det är så pretentiöst. Men det här med att träna på bussen är inte så märkvärdigt.  

Förut drack jag fyra dagar i veckan, allt från fyra starkcider till att bli knallfull. Och diabetes på det. Blir det komplicerat då eller? Jo, då blir man verkligen korkad. Läkarna sa att det bara var för mig att titta på klockan och vänta in nästa stroke, om jag inte slutade med alkoholen. Då ringde sirenerna i mig. Vad fan håller jag på med? Jag har sett folk som inte kommer tillbaka. Jag har haft tur. Så jag lade av med allt, även snuset. Jag tar antabus två gånger i veckan och går i terapi varje vecka också. Det har gjort stor skillnad för mig. Hos terapeuten hittar jag strategier för hur jag ska göra när jag får sug efter alkohol. Jag kan städa, snickra, gå igenom mina skivor. Och sen har jag massa stereoanläggningar som jag reparerar och lägger ut till försäljning. Jag blir jättelugn och sansad och tiden går snabbt. Intresset har vuxit med nykterheten. 

I dag mår jag toppen. Tar i trä nu, vågar knappt uttala mig. Hälsomässigt är det en sådan förändring alltså, fysiskt och mentalt. Och ekonomiskt, men nu lägger jag pengarna på musik och film istället. Det är min tillfredställelse. 

Jag har skippat alla krogkompisar. Jag känner att jag är klar med det. Målet är nu att knyta upp kontakter och bosätta mig på Öckerö eller Hönö. Jag gillar ju båtar, skulle kunna fixa med dem därute. 

Jag känner att jag är på en annan planet nu. Har upptäckt saker runt omkring mig som jag inte har sett innan. Det kan vara jobbigt också, att se allt och alla. Men jag kan inte lägga min energi på det. Jag ska lägga den på mitt nya liv – det nyktra livet!