Angel Leitca

Angel Leitca 47 år // Försäljarnummer #2424 // Säljer Faktum utanför Ica Kvantum i Ystad // drömmer om att få barnbarn

”Förr sålde min son också Faktum. Men han åkte tillbaka till Rumänien, fick jobb som chaufför. Tyvärr är han arbetslös nu. Pandemin har förvärrat situationen så mycket i Rumänien, många jobb har försvunnit. Jag jobbade inom byggbranschen tidigare men nu finns inga jobb att få, det var väldigt tuffa restriktioner, hela samhället stängde ned och det kommer att påverka situationen lång tid framöver. Många fler har blivit fattiga.  

Min son och fru bor tillsammans i Buzau, ute på landet och visst saknar jag dem, konstigt vore ju annars. Men om jag inte sålde Faktum skulle de inte ha mat på bordet.

Hur jag träffade min fru? Ja, jag fick vara väldigt envis, haha. Vi är uppvuxna i samma by och har känt varandra sedan vi var små. Men så bjöd jag upp henne på en dans och sa bara ›Du är mitt liv‹. Hon trodde mig inte. Men jag gav mig inte, vi blev vänner, sen blev hon också kär i mig och efter ett år gifte vi oss. Efter tre år föddes vår son, vi ville inte skaffa barn på en gång utan väntade lite. När han kom blev vi väldigt lyckliga och nu drömmer jag om att få jobb i Rumänien, ha pengar och få vara tillsammans med min familj, att min son ska gifta sig och skaffa barn. Jag skulle gärna vilja ha ett eller två barnbarn! 

Pandemin har, som sagt, gjort allt svårare. När min mammas lillebror avled i sviterna efter covid-19 var det problematiskt att komma till begravningen. Enligt kristen ortodox tradition ska begravningen ske inom tre dagar så det var ont om tid. Men till slut gick det och det var fint. Vi samlades hela familjen, 30 till 40 personer. Först var vi i kyrkan, sedan sänktes kistan i marken på kyrkogården och därefter samlades vi hemma. Där åt vi och pratade om min morbror, det gör man alltid och man får bara säga positiva saker om den döde. Det är alltid mycket mat; kåldolmar, korvar, salami, tomater, ost, oliver, vin, vatten och läsk. 

I september planerar jag att åka tillbaka till Rumänien och stanna ungefär en månad. Det är jobbigt att bo i min bil utan möjlighet att duscha, tvätta och laga min egen mat. Bilen måste jag flytta hela tiden så jag inte får böter eller att polisen reagerar.«