Lena Johnsson

– Min dotter och jag har fått fin kontakt igen. Ibland träffas vi och äter räksmörgås och går på bio. Faktum har förändrat mitt liv, säger Lena Johnsson som nu kan spara lite pengar. Och gå till frissan.

Lena Johnsson är på ett strålande humör denna soliga dag i Karlstad och stryker sig över håret som fortfarande lockar sig i topparna.
– Jag var hos frissan i går och gjorde slingor. Ser du så fint det blev! Jag är så nöjd och hon lockade håret på mig också.

En stunds njutning som var helt otänkbar för Lena för bara något år sedan. Den extra inkomst som Faktum ger henne varje månad är det som gör att hon kan unna sig att gå till frisören. Att köpa sig ett par nya skor när hon behöver det och att faktiskt lägga undan en liten slant varje månad.

Lena Johnsson har ett sparmål.
– I höst fyller jag 60 och nästa vinter ska jag åka till Thailand med min väninna. Det ska bli fantastiskt. Jag har aldrig förr i hela mitt liv kunnat spara en enda krona. Men nu kan jag det.

En annan effekt av att Lena är nykter och drogfri sedan tre år och bor på ett tryggt hem för kvinnor är att hon kunnat återuppta sitt umgänge med dottern.
– Barnbarnen får jag inte träffa än, men det kommer hoppas jag.

Hon har suttit av ett långt fängelsestraff på Hinseberg för ett tungt brott. Resultatet av ett liv kantat av droger, våldsamma män, sexuella övergrepp och en fullständigt trasig start i livet.

För Lena Johnsson blev fängelsedomen det bästa som hänt henne.
– För första gången i mitt liv kände jag mig trygg. Där kunde ingen komma åt mig. Där fick jag successivt bygga upp mig själv igen, och kunde till slut försonas med mig själv.

I kvinnofängelset blev Lena, som är en social person ”min adoptivmamma sa till mig redan när jag var åtta-nio år att jag borde bo i ett kollektiv”, omtyckt och berömd för sin goda kålpudding.
– Efter två veckor kallade alla mig ”morsan”, inklusive plitarna. Jag var ”morsan” för hela Hinseberg, säger Lena.

Ändå tog det två år i fängelset innan hon kunde se sig själv i spegeln, så starkt var hennes självförakt. I dag kan hon som sagt njuta av att gå till frisören och göra sig fin. Det är en vändning i livet som är svår att beskriva med tillräckliga ord.

Men den visar sig, till exempel i form av ett par nyinköpta sköna sportskor. De gör att hon kan stå och gå i flera timmar i sträck utan att få ont i kroppen när hon säljer Faktum på Drottninggatan i Karlstad, sex dagar i veckan.
– När jag kom till Hinseberg var mina fötter helt trasiga efter alla år av missbruk då jag antingen gick barfota eller barfota utan strumpor i slitna gymnastikskor på vintern. Nu tar jag hand om mina fötter. Varannan dag när jag duschar smörjer jag in dem. Och till sommaren ska jag köpa mig ett par Birkenstock. Men efter det ger jag mig själv köpstopp för jag köpte ett par bra vinterkängor på rean också i januari. Så nu får det vara bra ett tag.

Om att sälja Faktum äger Lena, som står på bästa platsen i Karlstad ”den knep jag så fort den blev ledig”, att de allra flesta kunder hon möter är mycket trevliga. Även människor som inte köper tidningen bemöter henne bra, och själv skänker hon gärna en äldre dam en pratstund utan att det nödvändigtvis leder till försäljning av tidningen.
– Man ska ta hand om de äldre i samhället. Och ta vara på människor som ser en. För det gör inte alla, även om man står mitt på Drottninggatan och säger ”hej”.