Jasmin Carlsson

Försäljarnummer #412 // säljer Faktum utanför Systembolaget i Majorna, Göteborg // Sjunger blues när tillfälle ges

»Det blir ingen sång nu, inga jam, det går ju inte. Man kan inte dela mikrofon under corona. Men jag har planer på ett nytt projekt, där jag vill blanda blues och hiphop. Tänkte sammanföra mina gamla blueskompisar med de unga här i Bergsjön. Jag har ju sett att där finns ingenting för ungdomarna att göra. Det tycker jag är tråkigt. Det är så mycket våld där. Jag har blivit rånad sex gånger senaste året. Men jag är inte sne på dem för det, för jag vet hur det är. Det finns mycket potential bakom den där hårda gangsterfasaden.

Det är 2,5 år sen jag flyttade nu, till detta referensboende. En tvåa, med jättefula tapeter. Det var inte lätt att möblera till dem, haha. Det var skitjobbigt att behöva flytta från Majorna, men nu har jag vant mig. Jag har fått massa nya vänner, somalier, finnar och jugoslaver – en blandad kompott. Vi håller ihop. Vi måste visa de fördomsfulla människorna därute hur man ska bete sig mot varandra.

Jag har fått börja om. Teaterjobbet jag hade, som jag fick genom Faktum, var ett projekt som höll på i drygt tre år. Men tyvärr hade de inte råd att ha oss kvar när projektpengarna tog slut. Vi jobbade med hemlösa och socialt utsatta och gjorde workshops med socialarbetare, läkare, psykologer … Vi var på skolor, ja, överallt. Reste runt i landet också. Det blev en ögonöppnare för många tror jag, och var fantastiskt att jobba med.

Ett tag efter detta jobbade jag som personlig assistent men jag fick sparken när jag fick vägglöss hemma. Så nu är jag tillbaka på socialbidrag. Och säljer Faktum, för bidragspengarna räcker inte. Det är lite deprimerande, att behöva ta några steg tillbaka. Men jag ger inte upp. Mitt liv ska aldrig bli som det var förr igen, med missbruk och hemlöshet. Jag har nyss fyllt 50 också, så nu är man på den sidan, haha, med vallningar och allt. Min yngsta son, jag har två, var med och firade födelsedagen. Då fick jag träffa hans flickvän, en helt underbar tjej. Konstnär. Ingen sån där botoxbrud med extrafransar. Nä. En riktig tjej.

Mina söner är intelligenta och duktiga på allt. Driftiga. De är uppväxta med sin pappa eftersom jag har haft mina problem, men vi är bra vänner och har alltid varit. Det finns ingen bitterhet. Jag har berättat allt för dem, för att de ska lära av mina misstag. Det kan bli tvärtom också, det vet man ju.«

Jasmin Carlsson

Här hittar du Jasmin.