Artisten Salamanca Taikon Gonzalez om spådom: ”Jag är född in i det”

I föreställningen ”Carmen med förhinder” spelar hon den romska kulturens mest kända karaktär. Tarotkort och magi är en del av berättelsen, precis som i Salamanca Taikon Gonzalez eget liv.

Vad betyder att spå? 
– Att spå är att lägga kort, eller läsa i hand eller ögon. Man ser det som har varit, är och ska komma i en persons liv. Det är en tradition som romer tog med sig när de utvandrade från Indien till Europa. Och som vi livnärt oss på i över 1 500 år. 

Hur länge har du utövat spåkonsten? 
– Jag är född in i det. Kvinnorna i min släkt har gjort det i generationer. Den kvinnliga intuitionen är stark inom vår kultur, det är kvinnorna som lär ut konsten till sina barn. 

Hur föddes du in i det? 
– Jag lärde mig drömtydning i tidig ålder. Jag satt med när de äldre kvinnorna spådde sina kunder, kände in och såg när korten lades. Under sommarloven reste vi med husvagn till Norge för att spå på olika platser. I tonåren började jag själv att spå ungdomar med stöd av de äldre kvinnorna. Successivt fortsatte jag själv.

Du har ju en son, lär du honom?
– Ja, det gör jag. Massa olika saker. Jag lyssnar på honom och låter hans känsla växa. När han vaknar frågar jag till exempel alltid vad han drömt om och så pratar vi om det. 

Hjälper din förmåga dig i livet? 
– Hela tiden. Jag känner saker och blir varnad i mina drömmar. Sen går jag mycket på min intuition, lyssnar och litar på den. Det har funnits många tillfällen då jag varnat nära och kära när jag drömt om dem. Och sen händer det som jag sett i drömmen. Det kan vara allt från stormar på havet till att bli lurad i en affär. 

Vad använder du när du spår? 
– Jag använder mig av allt … händer, ögon och kort. Jag är väldigt förtjust i att spå i kort. Både i tarot och carerra, som är en gammal tysk lek som använts i min släkt i många generationer. De är bäst för mig, baserade på den vanliga kortleken med klöver och hjärter och så vidare, men har även det som andra tarotlekar har.

Funkar det du gör? 
– Det får du avgöra själv. Du får gå till en spådam och pröva det. Jag kan hävda att det funkar, men det är ingen idé att säga det förrän de som tvivlar har testat. Och de brukar ändra sig. 

Hur upplever du intresset för spåkonst i Sverige? 
– Större än tidigare, och för häxor i synnerhet. Det är mer socialt accepterat än vad det någonsin har varit. Men man glömmer lätt varifrån läran kommer och vilka grupper som haft mest inflytande när det kommer till spåkonst och magi. Det har nästan blivit så att man hellre vänder sig till en icke-romsk kvinna istället för en romsk. Varför? Det vet jag inte … 

Hur ser du på bilden av den romska kvinnans mysticism? 
– För mig är det en verklighet att romer sysslar med spåkonst. Samtidigt vet jag att det inom vissa romska grupper inte är så. Där blir det komplext. Fast går man tillbaka några generationer var det mer vanligt än ovanligt att romska kvinnor sysslade med spåkonst. Men det handlar inte bara om att spå, det är bara en liten del av det vi kallar Den gamla tron. Vi har olika ritualer, som vi kanske inte ser förrän vi träffar andra som inte har dem.  

Vilka ritualer? 
– Det ska jag inte riktigt säga, men till exempel så klipper vi inte naglarna när det är mörkt ute.

Varför inte? 
– Det behöver vi inte gå in på. 

Okej, men jag klippte mina naglar i mörkret i går … 
– Ja, men det är en gammal romsk religion/tradition så ingen annan behöver tänka på det. Det är därför man inte ska berätta, det skapar blockeringar, som i dig nu. Trots att det inte har något med dina traditioner att göra. 

Finns det något du sett när du spått som du inte berättat? 
– Nej, inte om det är något som personen behöver bli varnad för. Men jag väljer mina ord och ger verktyg för att klara av de hinder som uppstår i korten. 

Och hur kan de som inte föds in i spåkonsten, som du, lära sig? 
– Den romska spåkonsten lärs oftast bara ut till dem som har romsk bakgrund. Det är något som har hållits inom gruppen, tyvärr är det därför den håller på att dö ut i Sverige. Men i Europa så är spåkonsten väldigt levande. 

Tror du att alla människor har den intuitiva förmågan? 
– Ja, men vissa är blockerade, vilket gör det svårt att öppna och nästintill omöjligt att följa sin intuition. Jag tror att man ska söka sig till sin egen historia och sina egna rötter för att hitta spiritualitet. För den finns inom många kulturer. I Sverige har vi den gamla folktron … och på vikingatiden fanns det sierskor och siare som var högt respekterade. 

Vad säger du till den som inte tror på spåkonsten? 
– Jag brukar inte säga så mycket. Du kan inte omvända en människa om de själva inte vill ge det en chans. Till våra kunder brukar vi säga att om det vi ser inte stämmer behöver de inte betala. 

Är det så? 
– Ja, och det gör vi för att vi är så säkra på det vi gör. 

Salamanca Taikon Gonzalez

Född: 1985
Är: Artist och häxa. 
Bor: Tjörn
Uppvuxen: Hisingen, Göteborg. 
Familj: Man, son och ett bonusbarn, samt två hundar. 
På gång: Med huvudrollen i föreställningen ”Carmen med förhinder” som är fritt baserad på Georges Bizets klassiska opera. Spelas på Stora teatern i Göteborg och Teater Halland i april, Borås Stadsteater i november och under mars 2023 planeras en turné med Riksteatern.