Programledaren Assia Dahir om sin potential: ”Om man inte utvecklas är det lite kört”

Göteborgaren mixar musik på radio och på tv är hon aktuell med Kvartsamtalet, där hon pressar svenska kändisar och påminner dem om deras pinsammaste ögonblick. I Faktum får Assia Dahir smaka på sin egen medicin när hon (utan förvarning) hamnar i ett utvecklingssamtal.

Vi börjar med en nulägesrapport. Trivs du med dina arbetsuppgifter?
– Väldigt mycket. På radion är det extra roligt att få djupdyka i musik och att jag får bestämma teman för mina musikmixar.

Trivs du med dina arbetskamrater?
– Ja! Jag har, om man får säga så, Sveriges bästa redaktion!

Det låter som att även arbetsmiljön är godkänd då?
– Ja, jag har en lite annorlunda arbetsmiljö eftersom många av mina kollegor sitter i Malmö, och några i Stockholm, medan jag är ensam i Göteborg. Vi pratar varje dag men jag jobbar mycket självständigt.

Kan du vara dig själv på jobbet?
– Ja! Jo, men jag tror att det är lätt med mitt jobb, att kunna vara sig själv. Jag tror dessutom att anledningen till att jag får jobba med det jag gör är lite på grund av att jag är den jag är.

Vad är svårast med dina arbetsuppgifter?
– Att behöva vara nytänkande kan vara lite svårt, att hela tiden komma på nya saker och roliga teman. Eller, rättare sagt, det kan vara en utmaning. En kul utmaning! Man får pusha sig själv och tänka utifrån tittarnas, eller lyssnarnas, perspektiv. Fråga sig vad som hade varit intressant för andra att se eller höra.

Är det något du behöver extra stöd med när det gäller dina arbetsuppgifter?
– Det är det säkerligen, jag kommer inte på något nu på rak arm. Men jag har ett väldigt bra kontaktnät och väldigt bra stöd på jobbet. Vad jag än behöver kan jag fråga mina kollegor eller producenter om. De ställer upp till hundra procent.

Deltar du aktivt i diskussioner kring Kvartsamtalets innehåll?
– Ja, vi har en väldigt öppen kommunikation, jag, min producent, vår researcher och vår redaktör. Kommer jag med en dålig idé kommer jag att få höra det och vice versa. Vi jobbar nära tillsammans.

Känner du att du hinner med dina arbetsuppgifter?
– Om jag har gjort en dålig planering för veckan kan jag känna mig lite stressad. Men det är sällan det händer.

Är du nervös ibland på jobbet?
– Det är jag, men jag tycker att det kan vara en bra sak. Man behöver lite nerver, det betyder att man bryr sig om det man gör och att man vill göra ett bra jobb. Lite nerver är alltid bra.

Vilka är dina styrkor?
– Att jag är en skämtsam och glad person. Det kan bryta isen och hjälper när ämnen känns tunga. Det skulle jag nog se som en styrka. Jag tycker att jag är en ganska bra människokännare också.

Vad är roligast, tv eller radio?
– Tv och radio ger mig lika mycket glädje, men de ger mig olika saker. Alltså musik är ju mitt smör och bröd, om man kan säga så. Men det omöjligt att svara på den frågan. Det är som att fråga en mamma ”vilket barn tycker du mest om”?

Då går vi vidare till utvecklingspotential. Vad har du lärt dig det här året?
– Mycket! Jag har lärt mig mycket om mig själv, till exempel att jag faktiskt kanske är duktigare på vissa saker än vad jag har trott. Som det här med att få kontakt med människor. Och jag har lärt mig mer om vad mina kollegor gör, vad som ingår i producentrollen till exempel.

Är du nöjd med din insats det här året?
– Ja, men det skulle jag nog säga att jag är. Det har varit ett kul år och jag hoppas att jag får göra det här ett tag till.

Är det något du vill förbättra?
– Nej, inte förbättra direkt. Men det är klart att jag i efterhand ibland har tänkt att ”jag borde ställt den här motfrågan”, eller ”jag borde sagt det här på ett annat sätt”. Jag har alltid varit snabbtänkt, men jag vill bli snabb-are-tänkt. Men det är mest för att jag är väldigt självkritisk. Jag tror att det ger sig, ju mer erfarenhet jag får.

Och framöver då, är det något särskilt du vill fokusera mer på?
– Jag vill pusha mig själv att fortsätta i rätt riktning – vad det nu kan vara – och inte fastna i saker, utan ständigt vara öppen för förändring och utveckling. Om man inte utvecklas är det lite kört. Jag hade velat bli bättre på redaktörs- och producentrollen och göra jobb även bakom kameran. Det hade varit ett stort framsteg.

Jag har två frågor kvar. Det är dina frågor från Kvartsamtalet som jag snor rakt av. Först, vad tar du med dig från det här samtalet?
– Att jag ska ha bättre svar angående min personliga utveckling och veta lite mer konkret vad jag kan förbättra eller vad jag kan göra annorlunda …

Slutligen undrar jag vad det skulle stå om dig i en framtida rubrik?
– Ojojoj! Ja, att min sketch som jag gjorde under Eurovision blev så dålig att jag inte fick jobba kvar på SVT. Det hade inte varit helt galet – om jag känner mig själv rätt kan jag få dumma idéer!

Assia Dahir

Född: 1996.
Bor: Göteborg.
Gör: Programledare på SR (P3, P3 Din Gata) och SVT.
På gång: Med Kvart-samtalet på SVT.