Tarana Burke: »Metoo har bara börjat« 

Hashtaggen #metoo som spreds hösten 2017 har handlat mycket om män, gränslösa män. De har hängts ut i medier, blivit ställda inför lagen och kvinnor världen över har fått upprättelse. Men grundaren av rörelsen, Tarana Burke, är kritisk. 
– Vi har haft mängder av avslöjanden och anklagelser, men det har inte funnits en bra hantering av allt som kommit fram, säger hon.

Redan 2006 myntade Tarana Burke begreppet »metoo« för att stödja unga svarta kvinnor som överlevt sexuellt våld. Själv blev hon våldtagen som barn och har under hela sitt vuxna liv kämpat mot övergrepp. När #metoo fick viral spridning hamnade den hittills ganska okända Tarana Burke i internationellt fokus och Faktum var en av de första tidningarna som träffade henne i New York hösten 2017. 
– Det är tre år sedan vi sågs, men det känns som tio för så mycket har hänt, säger Tarana Burke när jag ringer upp henne för ett videosamtal en dag i november. 

Sedan vi sågs har hon prytt prestigefyllda magasin, intervjuats i de stora dagstidningarna. Fått priser för sitt engagemang. Gjort ett Ted-talk med närmare två miljoner visningar. Har utvecklat rörelsen och startat organisationen Me Too som arbetar med att stödja de utsatta kvinnorna och öka medvetenheten om problemet i USA och hur det kan åtgärdas. Målet är att det inte ska finnas. 
Sedan hösten 2017 har strukturer rubbats, tystnadskulturer brutits och granskningar avslöjat otaliga missförhållanden. Det offentliga samtalet har förändrats och sexuellt våld har blivit en fråga som angår alla.
– Den uppmärksamhet rörelsen fått, och jag som individ och andra som arbetar med dessa frågor, har möjliggjort mycket. Bara det att medier ändrat sättet de rapporterar om sexuellt våld är stort. Jag kämpade för det i flera år, men inget hände. Nu används ord som överlevare istället för offer, och man problematiserar det sexuella våldet. Det är en stor vinst, säger hon. 

I takt med att uppmärksamheten minskat sedan explosionen 2017 har det för Tarana Burke blivit viktig att skifta fokus.
– Hashtaggen är inte rörelsen, den är ett verktyg för att förstärka -rörelsen. Den fungerar som en enande kraft och som en konversationsstartare. Den gav oss ett gemensamt språk och en känsla av community. Men den gör inte jobbet. 

Tarana Burke vill se politisk förändring och konkreta förslag över hur man kan hjälpa de drabbade och stoppa övergreppen. Survivors Agenda är ett kollektiv med olika organisationer som arbetar med att lyfta frågan om sexuellt våld till den politiska agendan. 
– Vi vill att politiker lyssnar och ger oss svar på samma sätt som industriarbetare och andra grupper får.

Nyligen påbörjade Tarana Burke och Me Too ett projekt för att sammanföra världens alla »metoo«. 
– Vi har kontakt med me too i Indien, Mexiko, Iran, Sverige, Sydafrika, Ghana och Australien. Överallt finns det människor som främjar arbetet mot sexuellt våld. Vi vill starta en global rörelse. 

Ett steg i samma riktning är applikationen Act Too, ett verktyg som ska engagera människor att göra verklig skillnad. Tarana Burke tar fram Act Too på mobilen och riktar den mot skärmen för att förklara hur det går till. Det går att välja olika ämnesområden, allt från grooming och våld till jämställdhet och samtycke. Man fyller sedan i hur man vill involvera sig. Det kan vara via donationer, utbildning eller genom att anordna ett event. Personliga intressen är också en variabel såväl som var man är baserad. När allt är ifyllt kommer en lista med förslag, ett lästips eller ett volontärjobb. 
Utöver globala initiativ och innovativ teknik ligger fokus på det nära och mer läkande arbetet. Me Too utbildar människor att bli så kallade community healers för att hålla samtalscirklar för de som bär trauman. 

Under intervjun plingar Tarana Burkes mobil nästan hela tiden, men hon vänder inte blicken från skärmen. Till slut ringer det och hon svarar. Tydligen har hon missat ett annat möte och måste genast avsluta. Vi bokar en fortsättning om två dagar.  
Det är fredag morgon när vi »ses« igen och Tarana Burke ber om ursäkt för senast. Det är nu en dryg vecka sedan Joe Biden valdes till USA:s president. Kandidaterna var två vita män som båda anklagats för sexuella övergrepp. Tarana Burke kritiserades under valkampanjen för att hon var vag i sina tweets om anklagelserna mot Joe Biden. Att hon valde att supporta den utsatta kvinnan istället för att ge sig in i valdebatten var strategiskt. Det viktigaste där och då var att inte ge Trump segern. 
– Vi alla har fått PTSD*. Det har varit traumatiserande att ha ett så inkompetent styre. Då menar jag hela administrationen, inte bara presidenten. Men för varje dag som går känner jag mer lättnad. Bara tanken på att ha Kamala Harris och Joe Biden i Vita huset känns betryggande, säger hon.

Att vicepresidenten är både kvinna och svart betyder i sig inte mycket för Tarana Burke, inte förrän det leder till en faktiskt förändring. Hon menar att det är viktigt med representation i Vita huset, att styret ser ut som landets befolkning, men att se Kamala Harris i tv gör ingen skillnad för unga svarta tjejer. 
– När de går ut på gatorna möter de en värld som inte stödjer dem. Vicepresidenten måste visa att hon vill förbättra förutsättningarna för svarta människor. Om fyra år vill jag inte säga: Det var fint att titta på en svart kvinna som bara satt på sin stol, men som inte gjorde någonting.

Unga svarta kvinnor är särskilt utsatta i USA. Enligt en studie gjord av Black Womens Blueprint har 60 procent av landets svarta minderåriga utsatts för sexuella övergrepp (2011). När Black Lives Matter blommade upp i våras lade Tarana Burke ned mycket tid på att försöka förklara att allt hänger ihop.
– Likt metoo är BLM nära sammankopplat med många andra problem i samhället. Det går inte att prata om BLM utan att prata om sexuellt våld, det går inte att prata om polisbrutalitet och maktmissbruk utan att prata om BLM, säger hon och gäspar och ursäktar sig. Det är fjärde gången på en knapp halvtimme. Hon skyller på att mötena avlöst varandra hela morgonen.   

Innan #metoo var Tarana Burke en »vanlig medborgare« med sin adress listad i telefonkatalogen. Hon behövde inte tänka på att någon skulle vilja henne illa. Men när hon hamnade i  strålkastarljuset förändrades mycket. Kryptiska meddelanden och hot var vanligt förekommande. Hon blev rädd och flyttade till en lägenhet med dörrvakt och andra säkerhetsrutiner. 
Främst är det Trumpanhängare som är emot Tarana Burkes arbete för de anser att hon är emot vita män. På andra sidan är det svarta män som säger att hon förespråkar en rörelse som är anti svarta män. 
– Jag känner bara: Ni borde prata med varandra.

Sexuellt våld sträcker sig över en skala. Från verbala angrepp till en fysisk våldtäkt. Killen som drar sexistiska skämt på jobbet bör inte ställas till svars på samma sätt som en våldtäktsman som Harvey Weinstein, anser Tarana Burke. 
– Självklart är inget av beteendena okej, men de ska inte få samma dom i media. Jag tror att män bojkottar metoo för att de är rädda för att bli uthängda. 

»Inte alla män« är en vanligt förekommande fras. Tarana Burke håller med. Och att metoo skulle vara en kvinnorörelse tycker hon är ett missförstånd. Kvinnor har frontat rörelsen eftersom de är mer utsatta för sexuella övergrepp, men budskapet rör alla.
– Att män bara inkluderas som gärningsmän är ett problem. Det är en brist i rörelsen. Metoo ska vara en trygg plats även för dem. Det är en myt att om män bara förändrade sina beteenden så skulle vi alla vara skonade. Det handlar om det universella patriarkatet som upprätthåller sexism. Att en man skrattar åt ett våldtäktsskämt är lika kontraproduktivt som när en kvinna kallar en annan kvinna för hora. Allt handlar om patriarkala strukturer och det är inte bara män som måste bli bättre, alla måste det. 
– Det har blivit ett krig om vilken sida man står på, vilket känns helt fel. För det borde inte finnas någon opposition mot en sida som är emot sexuellt våld. 

När vi sågs för tre år sedan var Tarana Burke överrumplad av all uppmärksamhet och ovetande om den framtid som väntade. I dag är hennes situation annorlunda, hon är mer erfaren, mer medietränad. Men ändå sig lik, med det plommonröda läppstiftet och det brinnande engagemanget. Det är snart 2021 och tid för att avge löften. Tarana Burke berättar att hon ska ringa in det nya året med sin nyförlovade, men det blir inga nyårslöften.
– Jag tänker inte göra den grejen i år. Vi gjorde det ifjol, och vi vet vad som hände – 2020 försökte förgöra oss alla. Så mitt enda löfte för 2021 är att leva varje dag, en dag i taget.  

#METOO

Startskottet: Den 5 oktober 2017 publicerar New York Times en granskning där Hollywood-producenten Harvey Weinstein anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier. 
Skådespelaren Alyssa Milano uppmanar kvinnor att dela #metoo på Facebook om de blivit utsatta sexuellt. På ett dygn delas hashtaggen 12 miljoner gånger.
Harvey Weinstein dömdes till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuellt övergrepp.

Den svenska granskningen: Journalisten Matilda Voss Gustavssons artikel där 18 kvinnor avger vittnesmål mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault (publicerad i DN 2017-11-18). Här blottas decennier av sexuella övergrepp i kulturelitens underjordiska värld och skakar om litteraturens moder: Svenska Akademien. Jean-Claude Arnault döms till 2,5 års fängelse för våldtäkt. 

Danmark 2020: Programledaren Sofie Linde startar Danmarks metoo när hon under en humorgala berättar hur hon som 18-åring blev uppmanad att ge oralsex till en man på Danmarks Radio. Mannen hotade att förstöra hennes karriär om hon inte utförde handlingen. Efter Sofie Lindes bekännelse har en våg av kvinnor trätt fram.