”Det är bara här det kan upplevas”

Sedan jag började på Faktum i Göteborg 2012 har jag haft inskrivningssamtal med uppemot 700 blivande försäljare. Närapå 700 samtal med en brokig skara individer som ändå har en sak gemensamt – de vill ha förändring. De är alla beredda att ta ett asläskigt kliv uppåt och ett råjobbigt framåt för att bryta sin fattigdom, sin ensamhet eller sitt missbruk. Ibland blir Faktum en hållplats på resan och ibland en förändring tillräckligt bra att hålla fast vid. Oavsett vilket är det bara här som följande kan upplevas:

En dam kommer till faktums kontor med en resväska full med kläder som har tillhört hennes hädangångne make. Kläderna vill hon skänka till Chuck Biscuits som hon brukar köpa Faktum av, men som hon inte sett på ett tag. Vi tar leende hand om väskan i väntan på att Chuck ska ramla in. Veckorna går. Ingen Chuck. Vi konstaterar att väskan mycket riktigt innehåller skjortor och byxor av den typ som anstår en äldre herre. Vi skänker alltihop till en klädinsamling. Följande dag ramlar givetvis Chuck in och frågar efter en väska med kläder som en kund lovat honom. När vi förklarat hur det ligger till blir Chuck mycket upprörd. I vanliga fall har han volymreglaget en bit ovanför vad som är rimligt, men nu är han uppe på 11. Efter vad som känns som en evighet av tinnitusbringande okvädningsord, stormar han mot dörren med orden ”JAG SKA POLISANMÄLA ER!” ”Men, Chuck …”, försöker vi, ”… det var ju bara gamla gubbkläder i väskan.” ”VA?! DET VILL JU INTE JAG HA! JAG VILL JU HA MÄRKESKLÄDER!” Chuck tar adjö och lämnar lokalen märkbart lättad över att slippa ha med gubbkläderna att göra.
Försäljaren heter egentligen något annat. Chuck Biscuits är från Kanada, och har spelat trummor i bland annat Black Flag och Danzig.

Musik ljuder ständigt på kontoret. Det bidrar till den goda stämningen och väcker understundom slumrande minnen till liv. Detta manifesterar Carles Puyol på ett kreativt sätt när han dundrar in och göteborgsvrålar: ”ÅH! BALLROOM BLITZ!” med tillägget: ”NU BLEV JAG GLAD!” Vi nickar glatt och fortsätter stampa takten till I´m So Excited med The Pointer Sisters.
Försäljaren hette egentligen något annat när han levde. Carles Puyol är en katalansk mittbackslegend som representerade FC Barcelona 1995–2014. Vad han tycker om Ballroom Blitz med The Sweet vet vi inte, men han sägs gilla Napalm Death. Men vem gör inte det?

Faktums första kontor låg på Stampgatan. Där var det på sina ställen ganska trångt, så det krävdes ett visst mått av samarbete för att allt skulle flyta smidigt. Detta var inte Owen Lars bästa gren. Omfångsmässigt utklassade han de flesta, och med sin väl tilltagna ryggsäck samt sina noll högskolepoäng i samarbetskunskap framstod han som en karikatyr av den berömda elefanten i porslinsaffären. Efter att ha besökt toaletten passerade Owen en av våra få krukväxter. Just den här växten var redigt hög och bodde i en väldigt stor kruka tillsammans med en ofantlig mängd lecakulor. Som ni förstår slutade det i kaos. Växten fastnade i Owens ryggsäck, vilket inte bekom honom nämnvärt. Lufsande lämnar han lokalen med en mindre ocean av lecakulor, vatten och jord på golvet som avskedspresent. Precis då råkade ett rumänskt SWAT-team med just lecakulor, vatten och jord som specialkompetens befinna sig i lokalen och gav sig blixtsnabbt i kast med kaoset. Jag och kollegorna bevittnade som i chock denna till synes koreograferade hjälteinsats. Bara minuter senare stod de tre försäljarna leende vid krukväxten som om ingenting hade hänt. Och Owen Lars var redan på väg mot nya äventyr.
Försäljaren heter inte Owen Lars. Owen Lars är styvbror till Star Wars-karaktären Anakin Skywalker (vars son Luke växte upp med Owen och dennes fru Beru).