Catharina Jaunviksna: ”Kärleken är mörk, brutal, kåt och orimlig”

Hon hyllar kärleken i alla former, men det är dess råa uttryck hon sätter främst. På nya albumet ”Call to Love” lyfter musikproducenten och ljudkonstnären Catharina Jaunviksna, också känd som Badlands, den intuitiva kärleken i en självsmekande tid.

”Call to Love” – det låter som ljuv musik, men du ville ha ett skitigt sound. Berätta!
– Man gör ju musik för att kommunicera det man vill säga, sedan är det alltid svårt att prata om det. Men så här: kärleken är inte ljuv och skivan är därför ett hopkok av känslor, mina minnen och fantasier blandat med andras kärleksöden. Vi lever i en allt annat än romantisk tid, och jag har grunnat mycket på vad det gör med oss och utnyttjat det i mitt skapande. Det har blivit musik om undanstoppade känslor, en serie kärleksbrev till människor och situationer som lämnats oavslutade. Man kan tro att de här breven handlar om mig, och jag finns med såklart, men det är tillskruvat och inspirerat av andras erfarenheter. Och eftersom jag alltid vill att lyssnaren ska känna snarare än tänka, så är soundet viktigare än texten. 

Musiken låter lite hotfull och mystisk – och vacker. Är det så du ser på kärleken?
– Ja. Jag vill gestalta kärleken som det mörka, brutala, kåta och orimliga den kan vara. Som något som kan bygga upp och förena oss, men också utplåna oss. Vi frångår oss själva när vi blir förälskade. Kärlek handlar om att tappa kontrollen. Men den råa och intuitiva kärleken har inte så stor plats i vårt samhälle i dag, där det är mycket ”selflove” som styr. Den man söker ska så långt det är möjligt spegla en själv, och det går inte ihop med kärleken, eftersom den inte är beräknande och rationell.

Dessa undanstoppade känslor, och självspeglandet, är det också en skyddsmekanism?
– Absolut. All form av rationaliserande är ju en skyddsmekanism. Det är därför vi vill ha information på förhand, vi mår bra av att veta, vill kunna ställa en prognos och förbereda oss på vad som väntar. Vi gör allt för att försöka sortera vår tillvaro. Det är just därför det blir så fel med kärleken. För mig är skivan också en kommentar till en samtid som kapitaliserar på detta, där det finns de som utger sig för att ha receptet på hur kärlek uppstår.

Jag hör lite revanschlystnad också. Som i “My Time Will Come Again” … stämmer?
– Ja verkligen, kärlek är ett spel, ett djävulskap, det går inte att komma ifrån. Där finns många känslor och tankar att leka med – det kan bli väldigt effektfullt. Att vara olyckligt kär är vidrigt men otroligt inspirerande. Starka känslor inspirerar och ett samhälle utan starka känslor blir platt och beräknande. Det skivan kanske mer omedvetet kommunicerar är också att man kan vända alla känslor, även svek och svartsjuka, till sin fördel.

Det här med att tonsätta känslor, har det följt dig genom livet?
– Ja, det har det nog. Jag blev fascinerad av analog teknik redan som tonåring, spelade först i band men är ganska mycket av en ensamvarg, så jag kände en enorm lättnad i tillflykten när jag senare började göra elektronisk musik och skapa helt ensam. När jag la undan det sätt som musik ”borde” göras på, då hände det grejer. Att jag också jobbar med ljuddesign är ett resultat av det intresset. Jag brukar säga att jag skulpterar musik.

Som ensamvarg samarbetar du ändå med andra?
– Det gör jag, men jag har kommit till en punkt i livet där jag vet vad jag vill ha, så ur den aspekten är Badlands hundra procent ett soloprojekt. Men det jag inte kan själv, till exempel spela cello, får jag be andra om hjälp med. Därför bad jag min studiogranne Felisia Westberg att lägga cellohooksen på låtarna.

Nu har du skulpterat musikaliska kärleksbrev. Har du själv fått några kärleksbrev?
– Jo … Jag har nog fått flera stycken viktiga kärleksbrev genom livet. Ett från min första kärlek, när jag var 18–19 år. Vi hade gjort slut, för sista gången, och då fick jag ett långt kärleksbrev av honom som jag faktiskt har sparat. Utan att ta udden av de andra jag fått, så är det detta jag minns.

Catharina Jaunviksna

Född: 31 januari 1983.
Bor: I Malmö.
Gör: Producerar och skapar ljud och musik i en mängd olika former och ibland under artistnamnet Badlands.
På gång: Med nya skivan ”Call to Love” som släpps 18 november, release-spelning 26 november på The Cowgirl Gallery i Malmö. Därefter nedslag runt om i Europa i vinter och USA i vår.