Guardian Angels – röda räddare i nöden?

När stöket kring Järntorget eskalerade beslutade Göteborgs stad att införa trygghetsåtgärder. Samtidigt började rödklädda personer med baskrar patrullera på gatorna. Polisen välkomnar alla initiativ – så länge det sker av rätt anledning.

För att öka tryggheten och minska brottsligheten kring Järntorget och Långgatorna i Göteborg införde kommunen under 2021 ett antal åtgärder. Bland annat sattes ordningsvakter med särskilda befogenheter in, i samarbete med polisen.
Framför allt har narkotikaförsäljningen ökat kraftigt i området de senaste åren. Med även grova brott som personrån och våld i offentlig miljö, till exempel misshandel. Enligt Roberto Tomé, kommunpolis i Göteborg city, är även dessa brott ofta kopplade till narkotikahandeln.
– Det är inte klassiska överfallsrån, det handlar mer om att någon blivit lurad eller utsatt för indrivning av en skuld, säger han.

Det förekommer även olika bedrägeribrott där berusade människor blir lurade, eller bestulna. Polisen och Göteborgs stad samverkar även med fastighetsägare och företagare i området.
– Det börjar bli bättre, men det är fortfarande en väldigt aggressiv försäljningstaktik i området, säger Roberto Tomé angående narkotikahandeln.
– Men risken för att en person som går där en vanlig kväll blir överfalllen är inte större än på andra ställen.

Utöver ordningsvakterna syns emellanåt en annan grupp patrullera längs Långgatorna på helgerna. De kallar sig Guardian Angels och till skillnad från klassiska nattvandrare, som ofta är civilklädda eller bär gula västar, utmärker de sig i röda baskrar och bombarjackor. En högst medveten strategi, berättar gruppens grundare och ordförande Mikael Liljeroth.
– Vi har den här uniformen för att vi ska synas. Vi vill inte beblandas med de andra organisationerna, för vi är något helt annat. De larmar bara, vi agerar, säger han.

Guardian Angels är en internationell frivilligorganisation som grundades i New York 1979, som en reaktion på våld- och brottsvågen i tunnelbanesystemet. I dag finns de i drygt hundra städer i ett tiotal länder. Keiji Oda ansvarar för de internationella grenarna av organisationen och var i oktober på besök i Göteborg. Oda startade även Guardian Angels i Japan för 30 år sedan och delar sin tid mellan Tokyo och New York. Han menar att de är minst lika behövda i dag.
– Amerika är utom kontroll. Samma sak gäller många europeiska länder. Vårt ansvar växer hela tiden, allt fler efterfrågar vår närvaro, även i områden där de har egna säkerhetsvakter, säger han.

Organisationens främsta syfte är att avskräcka från brott. Och att markera direkt, även mot ordningsstörningar och mindre brott. Det skapar en känsla av trygghet bland medborgare som ger ringar på vattnet, menar Keiji Oda.

I Göteborg etablerades Guardian Angels på 1990-talet, men blev inte långvariga då de drog till sig ”fel” personer. Även när Mikael Liljeroth startade om organisationen i början av 2020 var det många som sökte sig till gruppen av fel anledning, berättar han.
– Jag är stenhård med vår policy, så många åkte ut direkt för att de inte höll måttet.

I dag är de nio, två kvinnor och sju män. Varje lördagsnatt patrullerar de kring Järntorget. De började redan innan ordningsvakterna var på plats och upplever att det är något lugnare i dag.
– Men vi stoppar fortfarande slagsmål, säger Mikael Liljeroth och tillägger att de tränar självförsvar i förebyggande syfte.

En del reagerar på den militanta utstyrseln och ett par gånger har de blivit polisanmälda, som när de under pandemin hindrade personer att överskrida maxantalet kunder inne på 7-eleven. Anmälningarna har dock lagts ned och enligt dem själva får de främst positiv respons på gatan. Däremot upplever de ett svalt bemötande från kommunen och polisen och hade önskat ett samarbete.
Roberto Tomé menar att polisen inte samarbetar med enskilda individer eller organisationer men att alla ideella krafter som bidrar till att skapa trygghet i samhället välkomnas. Han poängterar samtidigt att sådana initiativ ska utgå ifrån att vara just ”trygga vuxna”.
– Syftet ska inte vara ett medborgargarde. Det sista vi vill ha är folk som gömmer sig i buskarna och väntar på att någon ska begå brott, säger han.
– Men att man hjälper folk som är överförfriskade, alla sådana insatser där man hjälper sin medmänniska, ser vi gärna.

Faktum 3 Var Kopiera

En otrygg paradox