Lenarto: Det var bättre förr

Visst var det bättre förr. Det är ingen klyscha, jag behöver bara gå tillbaka några år i tiden för att konstatera det. 

Utrymmena mellan tågsätena var större och rymligare innan den nya franska tågvagnen infördes. Den utmärkta krogen Markurells i Gamlestaden existerade fortfarande och på dess uteservering kunde man röka. Fiskvagnen på Lindens torg i Kungsbacka gav mig två laxbiffar gratis i veckan och godisaffären Guben i låddan ett stenkast därifrån var välkomnande öppen. I dag är båda borta. Tobaks- och spelbutiken en bit därifrån sålde korv med bröd för en femma och såg ut att aldrig slå igen, men igen slog den.

Detta är bara ett axplock på hur mycket bättre det var förr. Då visste man inte hur bra man hade det. Många kan nog hålla med mig. Men som det heter i visan, man vänjer sig. Det ingår i den mänskliga naturen att alltid se framåt, oavsett hur framtiden artar sig. Eller inte artar sig. Det är kanske en anledning till att folk ser så bistra ut nuförtiden. Bara i min närmaste omgivning har två kiosker slagit igen. Istället har nymodigheter byggts upp som inte gör någon människa glad.
Den som sa »verkligheten är underbarare än dikten« vill jag begrava i en myrstack. Tillsammans med den som sa att »det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder«. Hen har nog aldrig varit med om tsunamier eller stormen Gudrun. Inte jag heller, men jag kan tänka. 

När jag nu ändå är inne på ordstäv, vill jag avliva Einsteins teori om att ingenting kan gå fortare än ljuset. Mörkret är alltid före ljuset och måste alltså röra sig ännu fortare, för vad är det som ljuset lyser upp? Och jag förstår nog meningen med »jag kanske inte håller med dig om allt, men jag går i döden för din rätt att säga det«. Men är det verkligen så? Speciellt nu i censurtider finns det anledning att fråga sig om det är sanning.
Ett annat dumt ordspråk är »klaga inte på mörkret, tänd ett ljus istället.« Men om det nu är så förbannat mörkt att man inte hittar det där ljuset att tända då?

Och nu när jag är inne på materiella saker, vill jag veta hur det kommer sig att pizzor alltid smakar olika på olika pizzerior, även om det är samma sorts pizza? Med exakt samma råvaror? Vi diskuterade det över några öl en kväll en gång, som man gjorde förr i tiden, då folk kunde sitta tillsammans på uteserveringar i solnedgången och röka och dricka, och massor av förslag kom upp. Bland de mer fantasirika framhävdes pizzakockens varierande grader av bakfylla, handsvett och annat smått och gott.

En annan fråga som kom upp var »vart tar alla döda fåglar vägen?« Ingen hade något svar, men faktiskt ser man aldrig till några fågellik, inte ens några ynka benrester, utom de stackare som fallit offer i trafiken. Ändå måste fåglar dö, precis som allt annat levande. De kanske har en hemlig fågelkyrkogård nånstans? 

Tja, det var ett litet urval av sådant vi diskuterade på uteserveringarna förr i tiden medan kvällen långsamt övergick i natt, och det var skönt att leva. Those were the days, my friend, we thought they never end ...